İş Bankası'ndan Can Dündar açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verildiği iddia edilen uygun koşullu krediyle ilgili Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'a konuştu.

Adnan Bali, verdiği özel söyleşide Petrol Ofisi iddianamesi ile birlikte faizsiz kredi kullandırıldığına ilişkin iddialarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

"Her krediye hakim değilim ama bu kurumun herhangi bir konuda yanlış bir işi olmayacağına ilişkin özgüven ile söyleyebilirim ki böyle bir şey yoktur" diyen Bali, bankanın subjektif herhangi bir kriterle, siyasetle ilişkisinin olmadığına, tamamen bankacılık kriterlerine göre faaliyet yürüttüğüne vurgu yaptı.

Bali, "Keşke yasalar izin verse de, piyasa oranları ile kıyaslayarak hangi faiz oranında bu krediyi kullandırdığımızı açıklayabilsem. Ancak bankacılık kanunu açısından bunlar sırdır. Ama bu konuda yapılan bu kadar yayından sonra şunu söyleyeyim ne Can Dündar'a ne de başkasına herhangi bir faizsiz kredi veya kıyak iş sağlanmamıştır" diye konuştu.

Daha önce AKP'nin yayın organlarında İş Bankası'nın Dündar'a bankacılık mevzuatına aykırı şekilde kredi sağladığı iddiası gündeme gelmişti.

Banka bu iddialar üzerine 1 Nisan'da yayınladığı bir açıklamada "Bankamızda tüm krediler, yasal mevzuata ve kredilendirme prensiplerine uygun bir biçimde, kredi riski / teminat dengesi gözetilmek ve müşterinin tüm gelirleri ile geri ödeme kaynakları ve Bankamız için faiz dahil diğer gelir yaratıcı unsurlar dikkate alınmak suretiyle tahsis edilmekte olup, portföyümüzde bu ilkelere uygun olmayan biçimde tahsis edilmiş herhangi bir kredi bulunmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.