Erdoğan, CHP’nin İş Bankası hisselerini yeniden gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurmaylarına “10 gün içinde bu işi bitirin” dediği bildirildi. CHP Grup Başkanvekili Özel, “Türkiye’de kimsenin malının güvenliği kalmaz” derken CHP PM Üyesi Günaydın ise “Erdoğan, bankaya da zarar veriyor” dedi

İş Bankası yine hedefte

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti nedeniyle CHP’ye devredilen İş Bankası hisseleri, yeniden AKP’nin hedefine girdi. İktidara geldiği günden bu yana çeşitli dönemlerde “Hisseler Hazine’ye aktarılsın” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülke salgınla boğuşurken kurmaylarına “Bitirin” talimatı verdiği öne sürüldü.

Erdoğan’ın, CHP’nin İş Bankası hisseleri ile ilgili kurulan komisyondan çalışmaları en geç 10 gün içinde tamamlamasını istediği ve “Fazla geciktirmeyin. CHP’nin bu konuda yanlış anlaşılmalara yol açmasına izin vermeyin. Atatürk zamanında tek parti vardı ve parti devlet idi” dediği bildirildi.

Hisselerden kaynaklı herhangi bir gelirleri olmadığını, hisselerin maddi karşılıklarının Türk Dil Kurumu (TDK) ile Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) kasasına girdiğini bildiren CHP yönetimi ise “Tek parti vardı” söylemine karşı çıkıyor. Mustafa Kemal’in İş Bankası hisselerini devretmeden bir yıl önce Atatürk Orman Çiftliği’ni Hazine’ye devrettiğini anımsatan parti yönetimi, CHP’nin bilinçli olarak tercih edildiğini kamuoyuna kamuoyuna anlatacak.

MİRAS HUKUKUNA AYKIRIis-bankasi-yine-hedefte-731550-1.

Erdoğan’ın siyaseten zor günler geçirdiği bir dönemde dünyada eşi ve benzeri bulunmayacak hoyratlıkta hareket ettiğini ifade eden CHP Parti Meclisi Üyesi, hukukçu Gökhan Günaydın, “Cumhurbaşkanı, siyaseten saldırıları sırasında aynı zamanda İş Bankası’na da zarar veriyor. Erdoğan’ın bugün denediğini 1960’lı ve 1980’li yıllarda denediler ve hukuk yoluyla işlemler iptal edildi. Devir işlemi yapılırsa yine aynı durum yaşanır. Bu durum miras hukukuna aykırıdır. Mirasta kim işaret ediliyorsa bırakılan her şey ona aittir” dedi.

Erdoğan’ın sözlerinin hukuken de siyaseten de meşru olmadığını bildiren Günaydın, “Pandeminin etkisini yitirmeye başladığını var sayarsak arkasından bizi bekleyen büyük bir iktisadi kriz var. Enflasyon, işsizlik, kur hareketleri genişledi. Ekonominin ve Erdoğan’ın zorda olduğu muhakkaktır ama bunu çözmek için İş Bankası hisselerine de göz dikmesi ve zora dayalı yöntemlerle sorununu çözmesi dibe gidişi hızlandıracaktır. Kimse hukuk dışına çıkmasın” diye konuştu.

VARLIK FONU’NA DEVİRis-bankasi-yine-hedefte-731551-1.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “AKP, kendi bildiğini yapmaya çalışsın. Biz ise kesinlikle buna izin vermeyeceğiz” dedi.

AKP’nin birkaç ayda bir İş Bankası hisselerini gündeme getirdiğini ifade eden Özel, “Erdoğan’ın yapmaya çalıştığı ülkeyi germektir. Barolara saldırıyor, TMMOB’a, TTB’ye diğer meslek örgütlerine saldırıyor ve CHP ile arasındaki gerilimi artırıyor. ‘Darbe çığırtkanlığı yapıyorlar’ bile dediler. Şimdi de CHP ile önemli gerilim hatlarından biri olan İş Bankası’na geldi konu. Belli ki tansiyonu daha da yükseltmek ve buradan beslenmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

İş Bankası hisselerinin CHP’den alınması durumunda miras hukuku odaklı bir tartışma yaşanacağını belirten anlatan Özel, bankanın hisselerinin Varlık Fonu’na devredilebileceğini de söyledi. CHP’li Özel, “Amaç İş Bankası’nı Varlık Fonu’na devretmekse bu ülkede kimsenin malının güvenliği yok demektir. Hisseler Anayasal güvence altındadır. Paralar TTK ve TDK’ye, hisselerin yönetimi CHP’ye aittir. Burada yapılması gereken TTK ve TDK’yi amacına uygun yönetmekken yıllardır bu kurumları da işlevsizleştirdiler” dedi.