Mesleklerin evrildiği, teknolojiyle hızlanan hayatların bazı şeyleri daha farklı yapmaya başladığı bir süreç geçiriliyor. Kendimizi geliştirmek, uyum sağlamak zorundayız

İş bulamayanlar….

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik, özellikle genç işsizlik büyük sıkıntı. Malum hayata yeni atılan, umut dolu bir gelecek planı kuran bu gençlerimiz depresyona girmiş durumda. TÜİK’e göre gençlerin yüzde 27.1’i iş arıyor. İşsiz sayısı bir yılda 1 milyon kişi artarak 4.5 milyonu aştı. İşsizlik oranı yüzde 13.9’a yükseldi. Ekonomik krizin etkisiyle bir yılda, 748 bin kişi işini kaybetti. Üstelik bu rakamlara bir de çalışmayan, eğitimde olmayanlar eklendiğinde durum çok daha vahim bir tabloya dönüşüyor.

Konuyla ilgili Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, paylaştığı Twitter mesajında, “Genç işsizlik oranı yüzde 27,1 ancak buna çalışmayan ve eğitimde olmayan (yüzde 29,4) eklendiğinde gençlerin yüzde 56,5’nin işsiz olduğu görülüyor. Gençlerin yarısından fazlası boşta” dedi.

Geçen hafta BBC Türkçe’nin yaptığı bir paylaşım dikkatimi çekti. X90 işbirliğiyle hazırladıkları ‘iş bulamayanlar serisi’ videoları hazırlıyorlar. Bu bölümde Sinema TV mezunu genç bir arkadaşımızla röportaj yapılmış. Haklı olarak çok bunalmış ve serzenişte bulunuyor. Ücretsiz aylarca çalışıp yol parası alamamak, onca süreç sonrası işe alınamamak gerçekten üzücü. Sektörel fırsatçılar maalesef bu alanda da pek çok alanda olduğu gibi bir hayli fazla.

Videoyu izlerken dikkatimi çeken farklı bir konu aslında bu yazıyı yazmama sebep oldu. Genç arkadaşımız, sinema-TV mezunu olduğu için görevi olmayan şeyleri yapmak zorunda olduğundan bahsediyordu. Çekim yapmak, sonra montajını yapmak benim işim değil gibi bir cümle kullandı. Ben buradan gençlerimize küçük bir bilgi vermek istiyorum. Mesleklerin evrildiği, teknolojiyle hızlanan hayatların bazı şeyleri daha farklı yapmaya başladığı bir süreç geçiriliyor. Kendimizi geliştirmek, uyum sağlamak zorundayız. Benim yazılarımı okuyanlar bilir, artık neredeyse herkes bir medya olma potansiyeline sahip. Cebimizde bulunan küçücük telefonlarla dünya gündemini değiştirebilecek potansiyele sahibiz. Çektiğimiz bir fotoğraf, video yine telefonumuzda, tabletimizde yapacağımız montajla yayına hazır hale gelebiliyor. Sosyal medyayı etkin kullanarak bunu geniş kitlelere ulaştırma şansımız oluyor.

Okullarımızda maalesef çok köhne ve eski bilgilerle eğitim veriliyor. Zaten çok yeni olan bu dünyayı tanımayan, eski usullerle eğitimlerini almış ya da yayınlarda çalışmış kişiler. Yeni dünya hakkında pek bir deneyimlerinin olmaması, müfredat denilen şablonlarla birleştiğinde maalesef kötü bir eğitim süreciyle karşı karşıya kalınıyor.

Eğitim böyle biz ne yapalım diyenler ya da bu sebeplerle kendilerini kapana kısılmış gibi hissedenlere belki biraz bozulacakları önerilerim olacak. Evet sadece kameramanlık yapılan alanlar az kalmış olsa da hâlâ var. Sadece kurgu yapılan yayınlar da aynı şekilde. Bu alanlarda kapasitenin çok ama çok fazlasında potansiyel işgücü var. Haliyle işsizlik yayıncılığın bu alanını kaplamış durumda.

Bizim gibi yeni nesil yayıncılık yapan, yapım şirketi olanlar ise çok yönlü, kendini yeni dünyaya hazırlamış ya da hazırlama niyetinde olanları tercih ediyoruz. Sebeplerini yukarıda anlatmıştım. Diyeceğim aslında şu, eğitim tabi ki önemli ancak yetenek ve yeniliklere açık, uyum sağlayan olmak, bunları geliştirerek üzerine koymak yeni dünyanın bir gerçeği.

Yazımı kapatırken BBC Türkçe’nin paylaşımında bulunan bir detayla bitirelim. Gördüğünüz gibi bu video serisinde bile çekimi yapan, montajı yapan aynı kişi. ‘BBC bu işin okulu der herkes’. İşte onlar bile artık bu yöne doğru kendilerini evriltmeye ve içerikleri üretmeye başlamış durumda. Bu bence yeterli. Günün sonunda dileğimiz, bu kadar genç işsizin kısa zamanda sevdiği işleri bulması ve keyifle çalışması….

INSTAGRAM'DAN STALKER'LARI ÜZECEK DEĞİŞİKLİK

Instagram’dan Stalker’ları üzecek ikinci değişiklik geliyor. Takip sekmesini geçen günlerde kaldıran Instagram, artık sizi hesabınıza girmeye zorlayacak. Bazı kullanıcılar Instagram’da yanlışlıkla beğeni atmamak için çoğu zaman herkese açık profilleri tarayıcı üzerinden görüntülüyor. Bu sayede fotoğraflara bakarken mobildeki el kayması olmuyor ve risksiz bir şekilde profilleri görüntüleyebiliyordunuz. Yeni güncellemeyle beraber ister bilgisayarınızda ister telefonunuzda tarayıcı üzerinde profil görüntülüyorsanız uygulama artık hesabınıza girmenizi istiyor. Önce herkese açık bazı gönderiler listeleniyor. Ancak listede aşağı doğru inip birkaç gönderiyi geçince Instagram uygulamaya giriş yapmanızı istiyor ve gönderileri görüntüleyemiyorsunuz.

Facebook yaptığı açıklamada, “Platforma giriş yapmadıysanız herkese açık profillerin sadece bir kısmını görebiliyorsunuz. Daha sonra giriş yapmanız isteniyor. Bu değişimin sebebi insanların Instagram’da yayımlanan fotoğrafları görmesine yardımcı olurken onları Instagram’ın sunabileceği en iyi deneyime yönlendirmek” yorumunda bulundu. Bu yöntem platformda açılan sahte hesapların sayısını artıracak gibi görünüyor.

POKEMON GO OYNAMAK İÇİN GİTTİĞİ PARKTA ÖLDÜRÜLDÜ

ABD’nin New Mexico eyaletinde yaşanan cinayet olayı herkesi şoka uğrattı. 21 yaşındaki Cayla Campos, erkek arkadaşıyla birlikte Pokemon Go oynamaya gittikleri parkta bir hırsızlık olayına şahit oldu. Hırsızların durumu fark etmesi sonucu genç çift kurşunların hedefi oldu. Albuquerque şehrinde yaşayan 21 yaşındaki Cayla Campos, her cuma günü erkek arkadaşıyla birlikte evlerinin yakınındaki bir parka gidiyor ve orada bir dönemin en popüler oyunlarından olan ‘Pokemon Go’ oynuyordu. Ancak geçen hafta yaşananlar, genç kızın sonu oldu. Genç kız her cuma günü erkek arkadaşıyla buluşup Pokemon Go oynamak için sık sık gittikleri parka gitti. Çift burada bir hırsızlık olayına şahit oldular. Olayı farkettikten sonra parkı terk etmeye çalışan çift maalesef soyguncuların gözünden kaçmadı. Soyguna şahit olan ikiliyi fark eden hırsızlar, Campos ve erkek arkadaşının arabasına ateş etmeye başladı. Açılan ateş sonucu bir mermi genç kızın ensesine isabet etti. Polisler, olayla ve genç kızın ölümüyle ilgili bir gelişme kaydedemediler.

HUAWEİ 5G Wİ-Fİ'I DUYURDU

Huawei, dünyanın ilk kesintisiz 5G bağlantı desteği sunan ‘5G Wi-Fi’ cihazını duyurdu. Bu cihazla birlikte kullanıcılar USB Type-C veya Wi-Fi aracılığıyla 5G bağlantısını kullanabilecekler. 5G bağlantı teknoloji günümüzde hâlâ yaygınlaşabilmiş değil. Bu sebeple teknoloji devleri 5G kullanımının yaygınlaşabilmesi adına çalışmalarına devam ediyor. Huawei’nin 5G Wi-Fi adı verilen bu cihaz, kullanıcıların 5G bağlantısıyla tanışmasını kolaylaştıracakmış gibi duruyor. 5G Wi-Fi, iki farklı sürümle gelecek. Bunlardan biri ‘Pro’ olarak anılan sürüm, 8.000 mAh batarya kapasitesine sahip. İkinci normal sürüm ise 4.000 mAh’lık bir bataryaya sahip olacak. Bu bataryalar, 22.5 watt ve 40 watt kablolu hızlı şarj desteklerinin yanı sıra 15 watt ters kablosuz şarj özelliğine de sahip, yani bu cihaz bir powerbank olarak da kullanılabiliyor. Huawei’nin yeni 5G Wi-Fi cihazları şu şekilde kullanılıyor; cihaz 5G bağlantılarına bağlanıyor ve bu bağlantıyı, Wi-Fi veya USB Type-C aracılığıyla akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi ürünlere aktarıyor. Böylelikle tüketiciler, cihazlarında destek olmasa bile 5G bağlantı ile kullanabiliyorlar. Ayrıca bu ürün, NSA/SA 5G bağlantı modlarını destekliyor ve sahip olduğu yapay zeka desteğiyle ağları otomatik olarak değiştiriyor. Bu sayede kesintisiz ve yüksek hızlı bir internet bağlantısı kullanılabiliyor. Şirket, aralık ayında cihazı iki ayrı renk seçeneğiyle piyasaya sürüleceği bilgisini tüketicilere duyurdu.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR ABD'DE TEST EDİLECEK

Yandex, sürücüsüz araçlarını ABD’de test edecek. Şirket, 10 adet insansız aracıyla Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’na gelen ziyaretçilere taksi hizmeti verecek. Detroit’de 6-21 Haziran arasında düzenlenecek fuar kapsamında Yandex, şehrin iş merkezinde sürücüsüz taksi hizmeti verecek. Basına konuşan bir Yandex yetkilisi, “İlk on araç, ziyaretçileri otomobil fuarına götürmek için hizmet verecek, fuarın son bulmasının ardından ise başka testler için ABD’de kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Fuardaki insansız araçlar, Hyundai Mobis şirketiyle ortak olarak üretildi. Haziran ayında iki şirket, ürettikleri ilk ortak araç olan Hyundai Sonata 2020’yi görücüye çıkartmış olacak. Yandex, İsrail’de sürücüsüz araçlarının test sürüşünü yapabilmek için 2018’de lisans aldı.

WHATSAPP'A GRUP GİZLİLİK AYARLARI

WhatsApp yetkililerinin aylar önce bahsettiği ‘grup gizlilik ayarları’ programın beta sürümüne geldi. Bu özellikle birlikte artık kullanıcılar istemedikleri gruplara girmek zorunda kalmayacaklar. WhatsApp, geçen aylarda geliştirici ekibin bu özellik hakkında çalışmalarına hızla devam ettiğini bir blog yazısıyla duyurmuştu. Ancak WhatsApp ‘karanlık mod’ üzerindeki yoğun çalışmaları sebebiyle aylar önce duyurduğu grup gizlilik ayarları çalışmasına yeni yeni odaklanabiliyor gibi görünüyor. Yetkili ekip son yaptığı açıklamalarda WhatsApp’ın gizlilik ayarlarına ‘grup gizliliği’ isminde bir özellik ekleneceğini belirtti. Bu özellikle birlikte artık kullanıcılar gruplara alınıp alınmayacaklarını kendileri belirleyebilecek. Bu sayede kullanıcılar istemedikleri gruplara girmek zorunda kalmayacaklar. Grup gizlilik ayarları menüsünde ‘Everyone’ seçeneğini seçerse herhangi bir gruplara otomatik olarak alınabilecek; ‘My contacts’ seçeneği seçilirse, rehberindeki WhatsApp kullanıcıları tarafından gruplara alınabilecek. ‘My contacts expect’ seçeneğinde ise tüketiciler, belirli kişi veya numaraları dışlayabilecekler.

ESTETİK'LE İLGİLİ FİLTRELER YASAKLANIYOR

Instagram hikâyeleri filtreleri gençleri estetiğe özendirdiği sebebiyle Spark AR tarafından yasaklanıyor. Instagram, filtre sistemini daha fazla kişiye ulaştırmak amacıyla Spark AR platformunu geçen aylarda tüm kullanıcılara beta sürümünü açmıştı. Kullanıcılar kendi filtrelerini yaratarak platformda paylaşmaya başlamıştı. Kullanıcıların kendi yaptıkları filtrelerin Instagram’da yarattığı etki gitgide büyümeye başladı. Bu durumla birlikte filtrelere gelen tepki de aynı oranda arttı. Platformda yayınlanan Fix Me, Beautiful Face, HolyBucks, Plastica gibi filtreler gençleri yanlış yönde etkilediği sebebiyle büyük yankı uyandırdı. Yapılan açıklamada “Spark AR efektlerinin pozitif bir deneyim sunmasını istiyoruz ve mevcut politikamızı yeniden değerlendirerek kullanıcının psikolojik sağlığını önde tutuyoruz” denildi. Bundan sonra plastik cerrahi odaklı tüm filtreler Instagram Effect Gallery’den kaldırılacak.