3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, şantiyedeki rögarda bir işçi cenazesi bulunduğunu açıkladı. Platform, “Örtbas etmenize izin vermeyeceğiz” dedi

‘İş cinayetinin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz’

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

3. Havalimanı şantiyesinde işlenen iş cinayetinin örtbas edilmemesi için İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Şantiyenin rögarında cansız bedeni bulunan işçinin kimliğinin ve akıbetinin derhal açıklanmasını isteyen Platform üyeleri, “Bu iş cinayetinin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

İstanbul Tophane’de bulunan İŞKUR önünde dün yapılan eyleme birçok siyasi parti, sendika, emek hareketi, demokratik kitle örgütü de destek verdi. Eylemde, “Öldürüp kaybettiğiniz işçi kim ve nerede? 3. Havalimanı şantiyesinde işlenen iş cinayetinin örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı.

Platform adına açıklama yapan Dev-Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, “3. Havalimanı inşaatında bir iş cinayeti yaşandı. Üç gündür gerçekliğini teyit etmeye çalıştığımız olayda kimlik bilgisine dahi ulaşılmayan bir işçinin cenazesi şantiyedeki rögarın içinde, yine işçiler tarafından bulundu. İşçilerin üzerinde her daim hazır ve nazır bekleyen görevliler, cinayetlere engel olmak yerine örtbas etmeye çalıştılar. Tanık işçilerin telefonları ellerinden alınarak kayıtları silindi” dedi.

‘Gizleme çabası içindeler’
“Sorunlara dikkat çeken işçiler sendika yöneticileri ve destekleyenleri hakkında davalar açarken hiç vakit kaybetmeyen savcıların acaba girişimde bulunup, sorumlu İGA yöneticileri hakkında bir soruşturma açmış mıdır?” sorusunu yönelten Demir, “Şimdi ölen işçinin ailesine ulaşılmasını engellemek için, başka deyişle, ailenin cenazeye ulaşmaması için ellerinden geleni yapacaklar. Gizleme çabası ve sessizlikleri bunun içindir. Bunu da başarsalardı kimsesizler mezarlığına bir işçi daha gömülecekti. Belki biz bilmeden bu ‘büyük prestij yatırımının!’ inşaatında öldürülen bilinmez sayılı işçilerin yanına birisi daha eklenecekti” diye konuştu.

Açıklamanın ardından DİSK adına söz alan Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı ise, “Tarihi eser dedikleri tüm eserlerde, tüm yükselen yapı, bina, piramit ve saraylarda kanımız var; alın terimiz var” dedi.

3 gün önce havalimanında işlenen iş cinayetinin İGA CEO’sunun “İşçiler haklı” açıklanmasından ardından meydana geldiğine dikkat çeken Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demek ki 3. Havalimanı’ndaki işçi arkadaşlarımızın isyanı haklıymış. Demek ki, işçilerin ölmemesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadele eden ve tutuklanan Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanımız Özgür Karabulut haklıymış. Dolayısıyla bizler, tutsak Karabulut ve tüm işçilerin derhal serbest bırakılmasını ve iş cinayetine kurban giden işçi arkadaşımız kimliğinin ve akıbetinin açıklanmasını istiyoruz.”

‘Havaalanı değil işçilerin mezarı’
Eyleme destek vere CHP Milletvekili Ali Şeker “Orada yükselen havalimanı değil 38 işçinin mezarıdır” derken, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm “Bu olayla ilgili Çalışma Bakanlığı’nı aramaya çalışıyoruz. Muhatap bulmaya çalışıyoruz. Konunun aydınlatılmasın için ilgililerle bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Ama hiçbir şekilde telefonlarımıza dönen olmuyor. Ölen işçinin adını bile öğrenmiş değiliz. Yine bir iş cinayetinin üstü örtülmeye çalışılıyor. Bu bir suçtur” ifadelerini kullandı.