İSİG Meclisi raporuna göre kasım ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 294 işçinin yarısından fazlasının ölüm nedeni Covid-19 oldu. Kasım ayı iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı mart ayının neredeyse 3 katı.

İş cinayetlerinin yarısından fazlası CovId-19’dan: Sisteminizin çarkları kırılsın

EMEK SERVİSİ

Vaka sayılarının 30 binleri aştığı salgında sendikaların ve emek örgütlerinin tam kapanma çağrılarına rağmen iktidar tarafından bu yönde atılan hiçbir adım yok. Her gün milyonlarca emekçi tıklım tıklım servislerle fabrikalara, iş yerlerine taşınmaya devam ediyor. Salgın tablosu da haliyle ağırlaşıyor, işçiler göz göre göre yaşamını yitiriyor. Öyle ki İSİG Meclisi’nin son raporu çarpıcı gerçeği bir kez daha ortaya çıkardı. Rapora göre kasım ayında gerçekleşen iş cinayetlerinde, işçilerin yarısından çoğu Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kasım ayında 294 iş Cinayetin yüzde 54’ü Covid-19 kaynaklı. Ölüm oranı ise mart ayının neredeyse 3 katı. Kasım ayında yaşanan Covid-19 kaynaklı ölümler ise sırasıyla sağlık, ticaret/büro/eğitim, belediye, metal, güvenlik, tarım, tekstil, iletişim, taşımacılık, gıda, basın ve enerji işkollarında meydana geldi.

İlk 11 ayda 2032 iş cinayeti

2020 yılının ilk 11 ayında iş cinayetlerinde yaşamı yitiren işçi sayısı 2032 oldu. İş cinayetlerinde bu yıla kadar en çok ölüm inşaat ve tarımda yaşanıyordu ancak covid-19 salgını bu istatistiği değiştirerek sağlık sektörünü 1’inci sıraya çıkardı. Ölüm nedenleri arasında en çok yüksekten düşme, taşımacılık kaynaklı cinayetler bulunurken bu yıl en çok ölüm sağlık kaynaklı yaşandı.

Çocuklar da ölüyor

İSİG Meclisi’nin her ay yayımladığı raporlarda her ay çocuk ölümlerinin yaşandığı da dikkat çekiyor. Kasım ayında yaşamını yitiren 294 işçiden 21’i kadın ve 3’ü çocuk. Rapora göre çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya ve konaklama işkolunda gerçekleşti. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen emekçi sayısı 141.

Kasım ayında en fazla iş cinayeti yaşanan İstanbul’u Ankara takip etti. Ankara’yı ise sırasıyla Bursa, Adana ve Aydın takip etti. İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı illerden olan Kocaeli, kasım ayı iş cinayeti sıralamasında 6’ncı sırada yer aldı.