Sömürü düzenine karşı işçiler, emekçiler ayakta. Myanmar’da motokuryeler İngiltere’de metro çalışanları iş bıraktı, hayat durdu. İspanya’da sağlık grevi haftalardır devam ederken Tunus’ta da genel greve çıkılacak.

İş, ekmek yoksa size de huzur yok
İngiltere’de demiryolu grevine binlerce çalışan katıldı. Metro ve tren ulaşımı durma noktasına geldi. (AA)

Dış Haberler

Neo liberal kapitalist düzenin krizi derinleşirken dünyanın pek çok yerinde artan adaletsizliğe, eşitsizliğe ve emek sömürüsüne karşı kitlelerin tepkisi büyüyor. Güney Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya yer kürenin dört bir yanında eylemler, grevler ve protestolar aralıksız sürüyor.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA DEMİRYOLU GREVİ

İngiltere’de demir yollarının özelleştirilme planlarına, ağır çalışma koşullarına ve maaşların yetersizliğine karşı greve gidildi. 25 binden fazla üyesi olan Demiryolu, Deniz ve Ulaşım Çalışanları Ulusal Sendikası (RMT) tarafından dün başlatılan grev nedeniyle başkentteki metrolar çalışmadı. Başkent Londra'da ise yaklaşık 4 bin metro çalışanı iş bıraktı. Transport for London (TfL) tarafından yapılan açıklamada, özellikle Londra'nın orta ve güneyindeki birçok istasyonun kapatıldığı, diğerlerinin ise yalnızca sınırlı sürelerle açıldığı belirtildi. Yaz boyunca trenlerde iptaller ve kapanmalara yol açacak grev ülke tarihinin en büyük eylemi olarak görülüyor.

MYNMAR’IN SESİ ATİNA'DAN DUYULDU

Mynmar’da da motokuryeler başladı. DelieveryHero’ya bağlı FoodPanda çalışanı motokuryeler, “Günlük 5 dolardan daha az kazanıyoruz. Grevimizi destekle FoodPanda kullanma” dedi. Mynmar’daki bu eyleme destek Yunanistan’dan geldi. SVEOD sendikasına üye işçiler, FoodPanda işçilerine destek için sokağa çıktı.

SÜRESİZ GREV DEVAM EDİYOR

İspanya'nın başkenti Madrid'de doktorların, geçici sözleşmelere son verilip, kadrolu personel alımı yapılması talebiyle başlattığı süresiz grev devam ediyor. Madrid'deki kamu hastanelerinde başlatılan grevden dolayı acil servisler ve kritik üniteler dışındaki tüm birimlerde sağlık personelinin ve hizmetlerin yüzde 50 düşürüleceği bildirilmesi ile

İspanya’da doktorların ve sağlık örgütlerinin geçen ay başlattığı süresiz iş bırakma grevi devam ediyor. (AA)İspanya’da doktorların ve sağlık örgütlerinin geçen ay başlattığı süresiz iş bırakma grevi devam ediyor. (AA)

Sendikalar, grevi sonlandırmak için Madrid özerk yönetiminden, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçici sözleşmelerle çalıştırılan tüm doktorların kadroya alınmasını, geçici sözleşmelerle ilgili yönetmeliğin değiştirilmesini talep ediyor. Ülkede mayıs boyunca art arda ve on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı grevler düzenlendi.

ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞI GREVE ÇAĞRI

Tunus'ta Genel İşçi Sendikası (UGTT) ücretlerde artış talep etmek ve Cumhurbaşkanı Kays Said'in ekonomik kriz gerekçesiyle kemer sıkma kararlarına ve özelleştirme önerilerine karşı çıkmak için 16 Haziran’da genel grev çağrısında bulundu. UGTT’nin merkez komitesinin yaptığı açıklamada, 159 devlet kurumu ve kamu şirketindeki tüm emekçilerin, “Tunusluların satın alma gücünü yeniden tesis etmek için acil müzakereler” ve devlet şirketlerinin kamuda kalacağının garanti edilmesini talep etmek üzere iş bırakacağı belirtildi.