İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası Müdürlüğü’nde sözleşme süresinin dolması üzerine işsiz kalan ve taşeron olarak çalışan eğitmenler, daimi iş talebi ile eylem başlattı. BirGün'e konuşan eğitmen Sevda Anlı, "Pandemi sürecinde işsiz kaldık. Gelecek kaygımız var. Taşeron firma ile ne yapacağımızı bilmiyoruz. Mart ayını bulacağı söyleniyor. Tükenme noktasına geldik" dedi.

İş öğretirken işsiz kaldılar

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Fabrikası Müdürlüğü’nde sözleşme süresinin dolması üzerine işsiz kalan taşeron eğitmenler, “daimi iş” talebi ile eylemlerini sürdürüyor. Meslek Fabrikası önünde eylemlerine başlayan eğitmenler, direnişin 10’uncu gününde eski belediye binası önünde eylemlerine devam etme kararı aldı.

TÜKENME NOKTASINA GELDİK

Her yıl ihalelerin yenilenerek ve imzalanan sözleşmelerin geçici süreli olması sebebiyle işsizlik kaygısı yaşadıklarını dile getiren eğitmen Sevda Anlı, “Pandemi sürecinde işsiz kaldık. Gelecek kaygımız var. Taşeron firma ile ne yapacağımızı bilmiyoruz. Mart ayını bulacağı söyleniyor. Tükenme noktasına geldik. Daimi iş istiyoruz. Tekrar sınıflarımızda öğrencilerimize ders anlatmak istiyoruz. Ders anlattığımız öğrencilere meslek öğretiyorduk. İş öğretirken işsiz kaldık. İşin en can alıcı yeri burası. Hepimizin geçindirmesi gereken hayatları ve aileleri var. Pandemi dönemi olması ise hayatlarımızı daha zora sokuyor. Hepimizin borçları var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu yüzden direnişe başladık. Daimi işimizi kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

is-ogretirken-issiz-kaldilar-826151-1.
Fotoğraf: Sevda Anlı

EVİMİZE EKMEK GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ

Eğitmenlerden Özlem Uçak ise, bıçağın kemiğe dayandığını vurgulayarak, “2017 yılından bu yana çalışıyorum. İşlerimiz ihale usulü gerçekleşiyor. Her yıl Aralık ayında işimize son veriliyor ve mart civarında yeniden işe başlıyoruz. Taleplere göre kurslar açılıyor. Burada bir ay çalışan da var, dokuz ay çalışan da var. Düzenli bir işimiz yok. Amacımız burada yurttaşlara meslek edindirmek. Burada eğitmenlik yapan herkes işlerini, memleketini ve belediye başkanını çok seviyor. Şu durumda olmaktan hiç memnun değiliz ama bıçak kemiğe dayandı. Tek istediğimiz daimi bir iş. Burada yaptığımız iş çok kutsal bir iş. Pandemi döneminde ne olacak bilemiyoruz. Taşeron firma tekrar ihale yapacak mı bilemiyoruz… İhale olursa bizler devam edecek miyiz? Onu da bilmiyoruz. Bu soru işaretleri son bulması için direnişe başladık. Evimize ekmek götürmek zorundayız” şeklinde konuştu.

is-ogretirken-issiz-kaldilar-826152-1.
Fotoğraf: Özlem Uçak

GELECEK KAYGISI YAŞAMAKTAN BIKTIK

Eğitmenlerden Ayhan Genç de, daimi iş için direnişe başladıklarını dile getirerek, “Daha önce fabrikanın önündeydik. Artık burada(eski belediye binası) önünde direnişimizi sürdüreceğiz. Her yıl önümüzdeki dönem çalışmamaya devam edecek miyiz kaygısını yaşamaktan bıktık. Bakın sözleşmelerimiz bitti. Mart ayında şirket ihale açacakmış. Ne yapacağız biz Mart ayına kadar. Pandemi devam ediyor. Taşeron firma, ‘pandemi sebebiyle açmıyorum’ diyebilir. Bizler kendimizi, ailemizi geçindirmek zorundayız. Borçlarımız var. Her şey ateş pahası. Yetmiyor. Biz bu yüzden daimi iş istiyoruz” ifadelerini kullandı.

is-ogretirken-issiz-kaldilar-826153-1.
Fotoğraf: Ayhan Genç

İZMİR BÜYÜKŞEHİR: İSTİHDAM TAAHHÜDÜNDE BULUNULMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası’nın hedefleri, işleyişi ve mevcut durumu hakkında bir açıklama yaptı. Meslek Fabrikası’nın son günlerde hiç de hak etmediği bir tartışmanın içine çekilmek istendiği belirtilen açıklamada, “Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğümüz, 13 kurs merkezinde sektör talepleri doğrultusunda istihdama yönelik mesleki ve teknik kurslar açmaktadır. Açılan kurslar statik bir yapıda devam etmemektedir. Bir yıl açılan kurs sonraki yıl talep oluşmaması halinde tekrar edilmemekte, sektörün ihtiyaç duyduğu farklı branşlarda kurslar açılmaktadır. Bu nedenle kurslarda görev yapacak eğitmenlerin temininde, tam zamanlı çalışma yerine talep gören kurslara yönelik eğitmen temini şeklinde bir yöntem uygulanmaktadır” denildi.

Açıklamada, şu görüşler savunuldu:

“Yapılan eğitim hizmet alımı ihalesine göre yüklenici, şartnamede belirtilen özelliklere uygun eğitmenleri belirlemekte, idarenin uygun görmesi üzerine eğitimler başlamaktadır. (28 Aralık 2020 tarihinde ihale süresinin sona ermesinin ardından Ocak ayı itibariyle yeni ihale süreci başlatılmıştır)

Bununla birlikte pandemi nedeniyle kursları kapanan, işsiz kalan eğitmenlerin mağdur edilmemesi için bu süreçte çalışmak isteyen eğitmenlere istihdam sağlanmış ve bu zorlu dönemde mağduriyetleri giderilmiştir. 2020 yılının Mart ayı itibariyle Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, hemşerilerimiz için maske, sağlık emekçileri için pasta/börek üretimine öncülük etmiş, bu hizmetler “Eğitim Hizmet Alımı” ihalesini kazanan yüklenici tarafından istihdamı sağlanan veya müdürlüğümüze şahsi başvuru yapıp eğitmenlik yapabilme kriterlerini sağlayan eğitmenler tarafından yürütülmüştür.”

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:

“Pandemi ve deprem sürecinde 6 milyonun üzerinde maske ile depremzede yurttaşlarımıza Uzundere’de tahsis edilen 224 konutun perdeleri Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nce dikilmiştir. Çalışma alanlarında sağlık ve hijyen koşullarına azami özen gösterilen bu süreçte kısa süreli alınan izinlerde ücret kesintileri yapılmamış, sistem ve mevzuat elverdiğince destek olunmuş ve her eğitmenin günü gününe ücretleri ödenmiştir. Yoğunluk yaşanan dönemlerde yapılan fazla mesai ücretleri de dahil olmak üzere hiçbir eğitmenin 1 saatlik ücret alacağı dahi bulunmamaktadır. Süreç boyunca bütün eğitmenler sağlanan imkânlardan dolayı mutluluklarını ve teşekkürlerini dile getirmişlerdir. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak verdikleri emekler için kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak hiçbir eğitmene İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam taahhüdünde bulunulmadığının da önemle altını çizmeyi kamuoyunu aydınlatmak adına bir görev biliyoruz.”