IŞİD Nimrud’dan sonra bu kez de Hatra antik kentini yerle bir etti

Geçtiğimiz gün Irak’ın kuzeyinde Asur medeniyetinin önemli antik kentlerinden Nimrud’u iş makinalarıyla yıkan IŞİD militanları yine önemli bir arkeolojik sit alanını tahrip etti. Radikal İslamcı militanlar daha henüz Nimrud'u yıkmalarından bir kaç gün geçmişken bu kez de tarihi iki bin yıl öncesinde dayanan Hatra’yı yerle bir etti.

Iraklı yetkililikler, halen IŞİD’in kontrolünde bulunan Musul kentindeki görevlilere aldıkları bilgiye göre IŞİD’in Hatra antik kentini de yıktığını söyledi.

Hatra yakınında yaşayan Iraklılar ise antik kentten bazı patlama sesleri geldiğini ve IŞİD militanlarının yıkım için yine iş makinalarına başvurduğunu belirtti.


‘KÜLTÜREL TEMZİLİK’
Çok sayıda arkeolog, IŞİD’in Nimrud’un ardından Hatra’yı hedef almasının muhtemel olduğu konusunda uyarılarda bulunmuştu. IŞİD, Nimrud’dan önce de Musul arkeoloji müzesindeki antik heykeller ve diğer kalıntılara tahrip etmişti.

UNESCO ise IŞİD’in eylemlerini kınayarak, bunların birer “kültürel temizlik” olduğu ve savaş suçu sayılabileceğini duyurdu.

Kürdistan Demokrat Partisi’nden (PDK) Said Mumuzini bir açıklamada bulunarak ise IŞİD militanlarının Hatra’da Asur krallarına ait altın ve gümüş paraları çaldığını söyledi.