İşçi Dayanışma Derneği'nden çağrı: Sendikalar sorumluluk alsın!

HABER MERKEZİ

İşçi Dayanışma Derneği (İDD), işçilere ‘işten kaçınma hakkını kullanma’, sendikalara ise bu konuda sorumluluk alma çağrısında bulundu.

İDD’den yapılan açıklamada, AKP’nin üretimi devam ettirerek işçilere “ya virüs ya açlık” dediği vurgulandı. Açıklamada hükümetin son yasa taslağı da eleştirilerek, “İşten çıkarmaların yasaklandığı maskesi altında işçileri ücretsiz izne göndermenin yolu açılıyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalansa en az bin 752 lira alacak bir işçi, mevcut teklif kanunlaşırsa ayda bin 177 lira alacak. Siyasi iktidar koronavirüs salgınında bile patronlara kıyak düzenlemeleri yapabiliyor” dendi.

İDD, işçilere şöyle seslendi: “Bugün bizi ya açlık ya virüs denklemine sokmak isteyenlerin oyununu bozalım. İşyerlerinde ve işe gidiş gelişlerde bilim insanlarının söylediği her önlemin alınmasını eksiksiz örgütlü biçimde isteyelim. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından tehdit oluşturan koşullarda işten kaçınma hakkımızı kullanalım.”

Bu konuda sendikaların ve konfederasyonların oynayacağı rolün hayati olduğunu vurgulayan İDD, şu çağrıyı yaptı: “Sendikalar sorumluluk almalı, tüm işyerlerinde işten kaçınma hakkı başta olmak üzere yapılması gereken ne varsa tüm güçlerimizi seferber ederek hayata geçirmelidir. Ayrıca siyasi iktidarın salgında bile hayata geçirmeye çalıştığı sermayeye kıyak düzenlemelerine karşı uyanık olmalı ve işçi sınıfının ortak taleplerinin sesini yükseltmelidir.”