BİSAM raporuna göre temmuz ayı açlık sınırı 2 bin 864 lira oldu. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 9 bin 906 Türk Lirası.

İşçi, emeğini karın tokluğuna satıyor

HABER MERKEZİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), 2021 Temmuz ayı açlık yoksulluk sınırı raporuna göre açlık sınırı asgari ücreti geçerek 2 bin 864 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise neredeyse 10 bin liraya 9 bin 906 lira olarak belirlendi.

BİSAM 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için temmuz ayında aylık yapması gereken harcama tutarını 2 bin 864 lira olarak belirledi. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 9 bin 906 lira olarak belirlendi.


Açlık sınırı raporları aile fertlerinin aylık alması gereken kalori miktarı gözetilerek yapılıyor. Buna göre sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori farklı oluyor. Ailedeki yetişkin erkeğin alması gereken kalori için gıdaya harcaması gereken tutar 770 lira. Yetişkin kadın için ise bu tutar 743 lira. 15-18 yaş bir genç için 817 liralık gıda harcaması yapılması gerekirken 4-6 yaş bir çocuk için yapılması gereken gıda harcaması ise en az 534 lira. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gıdaya harcaması gereken miktar en az 2 bin 864 lira.

Ancak ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi harcamaları da karşılaması gerekiyor. Bu harcamalarla birlikte ortaya çıkan rakam ise yoksulluk sınırını ortaya koyuyor. BİSAM’ın yaptığı hesaplamaya göre yoksulluk sınırı 9 bin 906 lira.

isci-emegini-karin-tokluguna-satiyor-911491-1.



EN ÖNEMLİ KALEM SÜT

2003 yılının Haziran ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.2 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 95.5 liraya sağlıklı beslenebilmektedir. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla gerçekleşti.

Temmuz ayında günlük harcamalarda en maliyetli grubu günlük 31.23 lira ile süt ve süt ürünleri oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken günlük minimum harcama tutarı ise 20.01 lira olarak belirendi. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama miktarı 14.60 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 6.30 lira oldu. Katı yağ ve sıvı yağ ise 6.94 TL’lik masraf grupları olarak belirlendi. Yumurta için 1.34, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,57 TL harcama yapılması gerekmektedir.

İSTANBUL DAHA PAHALI

Araştırma kapsamında üç büyük ile ait Temmuz 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre açlık sınırının en yüksek olduğu il 3 bin 134 lira ile İzmir olarak belirlendi. İzmir'i, İstanbul 3 bin 33 liralık açlık sınırı ile takip etti. Ankara'da ise açlık sınırı 2 bin 821 lira olarak tespit edildi.

isci-emegini-karin-tokluguna-satiyor-911492-1.

***

Asgari ücretliye dikkat

Ülkede ücretlilerin çok önemli bölümü açlık sınırının altında gelir elde ediyor. Tam bir sayının verilememesinin nedeni SKG. Kurum anlamsız bir şekilde 2014 yılından beri asgari ücret alan çalışan rakamı açıklamıyor. DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) kendi verilerine dayanarak yaptığı raporlamaya göre asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında çalışan işçilerin sayısı 9.7 milyon civarında. Yani ücretli çalışanların yüzde 50’si asgari ücretli ya da asgari ücrete yakın rakamlarda çalışıyor. DİSK-AR’a göre 3,3 milyon işçi, yani ücretli çalışanların yüzde 17’si asgari ücretin altında çalışıyor.