Kuzey Marmara Otoyolu’nda yapımı süren viyadükte önceki gün yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden işçinin yakınları tepkili: Bu kaza değil. Firma başsağlığı bile dilemedi

İşçi yakınları isyan etti: Üzerine 300 ton düşmüş bunun adı kaza değil

Kocaeli Gebze’deki Kuzey Marmara Otoyolu’nda yapımı devam eden viyadüğe beton döküldüğü sırada beton bloğun ters dönerek üzerindeki işçilerle birlikte düşmesi sonucu can veren 3 işçinin cenazeleri dün ailelerine teslim edildi. Acılı işçi yakınları, “Bu kaza değil, cinayet” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Olayda yaklaşık 30 metre yükseklikten düşen beton bloğun altında kalan işçilerden Kani Öztürk (40) ağır yaralı olarak kurtarılmış; Öztürk Yılmaz, Bayram Kılıç ve Mehmet Sıddık Canpolat (46) isimli işçilerin ise cenazelerine saatler süren çalışmalar sonucu ulaşılabilmişti. Adli Tıp Kurumu’na götürülen cenazeler, otopsi işlemlerinin ardından ailelerine teslim edildi. Kılıç’ın cenazesi Samsun’a, Canpolat’ın cenazesi Kocaeli’nin Darıca ilçesine, Yılmaz’ın cenazesi İstanbul Ümraniye’ye gönderildi.

Demirlere tutunarak hayatta kaldı
Çöken viyadük enkazının altında can veren Mehmet Sıddık Canpolat’ın, kardeşleri Mustafa Canpolat ve Ali Canpolat ile birlikte çalıştığı, Mustafa Canpolat’ın beton bloğun yere düştüğü sırada demirlere tutunarak yere düşmekten kurtulduğu öğrenildi. Canpolat ailesi, Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki evlerinde taziyeleri kabul etti.

Firmadan kimse gelmedi
Yaşamını yitiren Mehmet Sıddık Canpolat’ın kayınpederi Mehmet Canpolat, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Bu kaza değil, resmen cinayet. 30 saat geçti, firmadan kimse gelmedi. Bu insanlık dışı. En azından bir gelir, bir telefon açar, başsağlığı diler. 300 tonluk beton üzerine düşmüş ve 12 saatte cenaze tanınmaz hale gelmiş. 3 çocuğu vardı. 20 gün önce de bir akrabamız 3. Havalimanı’nda düşerek ölmüştü” dedi.

Baba Hüseyin Canpolat da “8 çocuğum var. Oğlum mezar oldu gitti” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Bu ailenin ilk acısı değil
İşçinin kuzeni ve Emekçilerin Özgürlük Kongresi sözcüsü Arkadaş Canpolat ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz ailemizden çok sayıda kişiyi iş cinayetlerinde kaybettik. Daha iki yıl önce iş cinayeti sonucu babamı kaybettim. Bu insanlar benim babamın tabutunu kaldıran insanlardı. Çok yakın zamanda bir akrabamız da Üçüncü Havalimanı inşaatında öldü” dedi.

İşçilerin işi yetiştirme baskısı ve alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Arkadaş Canpolat, “İnşaat mühendisi arkadaşlarımız incelemelerde bulundular, onlar daha net bilgi vereceklerdir. Benim gözlemlerime göre betonun doğal koşullarında kuruması beklenmemiş, buharlama yöntemi kullanılmış. Normalinde 21 gün sürecek işlem 2 güne sığdırılıp alelacele beton dökme işlemi yapılmış. Geceli gündüzlü bir çalışma söz konusu burada. Bu yüzden kaza değil, cinayet” diye konuştu.

Kardeşi de kaza geçirmiş
Mehmet Sıddık Canpolat’ın bir diğer kardeşinin de aynı projede çalışırken 6 ay önce iş kazası geçirdiğini aktaran Arkadaş Canpolat, “Yüksekten düştü, iş göremezlik raporu aldı, hâlâ raporlu. Daha önce de işçi ölümleri oldu burada. Zaten malum şirketler var ve aynı havalimanı inşaatındaki çalışma tarzlarını burada da sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Yaralı işçinin durumu iyiye gidiyor
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, olaydan yaralı kurtulan Kani Öztürk’ün sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Ergüney, Öztürk’ün durumunun düne göre daha iyi olduğunu, ancak sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu kaydederek, “Tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Şuuru açıldı, konuşuyor. Bugün bacağında var olan kırıklar için ameliyata girecek. Ama hayati tehlikesi devam ediyor hâlâ" dedi.