Asgari ücret görüşmeleri başladı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, “Fedakârlıksa bu ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçinin daha fazla fedakârlık yapacak takati kalmadı” dedi.

İşçiden fedakârlık beklemeyin

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için dün ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Covid-19 salgını nedeniyle çevrim içi düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretin bu yıl uzlaşıyla çıkmasını istediklerini belirterek, “Asgari ücretin işçilerimizin ve işverenlerimizin beklentilerine uygun ve çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak bir seviyede belirleneceğine inanıyorum” dedi.

Salgın sürecinin işçileri de işverenleri de olumsuz etkilediğini söyleyen Selçuk, bu süreci işçi ve işveren konfederasyonlarıyla sosyal diyalog içerisinde yürüttüklerini, çalışanları korumak için başlattıkları uygulamaları en hızlı ve etkin şekilde hayata geçirmek için büyük gayret gösterdiklerini iddia etti. Hızını alamayan Selçuk, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, sosyal ve ekonomik hakların iyileştirilmesi konusunda çalışanlarımıza her zaman sahip çıktık” diye konuştu.

FATURAYI İŞÇİLER ÖDÜYOR

Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyanın sancılı bir süreçte olduğuna dikkat çekerek, “Bu süreçte başta sağlık çalışanları olmak üzere sağlığını ve hayatını kaybetme pahasına çalışan tüm emekçilere şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.


“Şimdi hayatlarını tehlikeye atarak çalışanlara, emeklerinin karşılığını ödemenin zamanı” diyen Irgat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her kriz döneminde yaşandığı gibi düşük gelirliler, işçiler, emekçiler mağdur oluyor. Krizin faturası her zaman olduğu gibi işçilere kesiliyor. İşten çıkarma yasağı geldi ama ücretsiz izne çıkarılan insanlar asgari ücretin yarısını bile alamamakta. Onayı alınmadan, işveren iradesiyle çıkarıldığı ücretsiz izinde işçilere günlük sadece 39 lira nakdi ücret desteği sağlandı. Milyonlarca insan borçlanarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Milyonlarca işsiz var. Asgari ücret ve altında bir gelire mahkûm edildikleri için yoksullar, mutsuzlar, endişeliler. En önemlisi de geleceğe umutla bakmıyorlar.”

BU ÜCRETLE BİR AİLE GEÇİNEBİLİR Mİ?

Bakan Selçuk’a seslenen Irgat, “Sayın Bakanım, siz aynı zamanda aileden sorumlu bakansınız. Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür?” diye sordu. Asgari ücretin tespitinde işçinin ailesinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Irgat, “Asgari ücretli ailenin geliri de yılın son aylarında gelir vergisindeki artış nedeniyle azalıyor. Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanlar için adil bir vergi düzenlemesi yapılmalı” dedi.

Dar ve sabit gelirli milyonlarca işçi, emekli, esnaf ve çiftçinin bu dönemde devletin kapsayıcı ve koruyucu uygulamalarını görmek istediğini aktaran Irgat, şunları söyledi:

"Milyonlarca ücretli çalışan; bu süreçte çaresizlikten, işlerini kaybetmemek için hayatlarını tehlikeye atarak çalışan asgari ücretliler umutla bekliyor. Komisyonumuzdan yaşanılan bu olumsuzlukları dikkate alarak bir değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Fedakârlıksa bu ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçinin daha fazla fedakârlık yapacak takati kalmadı. Bu sabah üç işçi konfederasyonu olarak ortak bir açıklama yaptık. İnsanca yaşanacak bir asgari ücret talebini seslendirdik. Bu sese kulak verilsin. Taleplerimiz mutlaka karşılansın. Ekonomik gerekçeler ileri sürülmesin. Konuştuğumuz asgari ücrettir. Asgari ücretten tasarruf beklenmemeli."

KIYAKLAR SÜRSÜN DESTEKLER ARTSIN

Komisyonda patron kesimini temsil eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise hükümete salgın sürecindeki ilgi ve destekleri için teşekkür etti. Bu desteklere rağmen özellikle hizmet sektörünün kötü durumda olduğunu söyleyen Koç, “Asgari ücretin tespitinde salgının yarattığı olağanüstü ekonomik durumun ve kayıt dışılığın dikkate alınmasını, son 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istiyoruz. Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası işveren payının 2021 yılı için alınmamasını, SGK işveren desteğinin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını istirham ediyoruz” dedi.