Almanya’da kamu çalışanları ücret artışı yapılması için bugün greve çıkıyor. Norveç’te de otobüs şoförleri aynı taleple iş bıraktı.

İşçiler hakları için grevde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyada pandemi süreci nedeniyle başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke ekonomik krizle çalkalanırken işçiler de hak arayışına yöneldi. Almanya’da kamu çalışanları ücret artışı için bugün uyarı grevine çıkacak.

GÖRÜŞMELER TIKANDI

Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’ndan (Ver.di) yapılan açıklamada, Potsdam kentinde hükümet ve sendika temsilcileri arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden olumlu sonuç alınamadı.

Ver.di Başkanı Frank Werneke, işveren tarafının somut zam teklifinde bulunmadığına ve toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların kilit noktalarda uzlaşıya varamadığını ifade ederek, "Çalışanlara saygı veya takdir emaresi kalmadı. Bu nedenle uyarı grevleri kaçınılmazdır" sözleriyle grev kararını duyurdu.

ÜCRET ARTIŞI TALEBİ

Verdi ve Memurlar Sendikası (DBB), 2,3 milyondan fazla hükümet ve belediye çalışanı için yüzde 4,8 ücret artışı talep ederken, uyarı grevleriyle toplu sözleşme görüşmelerinde eyalet hükümetleri üzerinde baskıyı artırmak istiyor. Hükümet ise pandemi sürecinin neden olduğu ekonomik krizin vergi gelirlerini baltaladığını ve özellikle belediyelerde kamu sektörü finansmanında sorun yaşandığını savunuyor. Ücret artışlarına yönelik üçüncü tur müzakerelerin 22 ve 23 Ekim tarihlerinde yapılması planlanıyor.

***

Otobüs şoförleri iş bıraktı

Norveç’te otobüs ve nakliye şoförlerini temsil eden dört sendikanın Norveç Taşıma Şirketleri Federasyonu (NHO) ile maaş artışı talepleriyle yürüttüğü müzakerelerden sonuç alınamadı. Bunun üzerine, 3 bin 800 otobüs şoförü başkent Oslo ve çevre ilçelerde dün greve çıktı. Oslo’da tüm otobüs trafiği dururken, grev boyunca birçok işçinin daha iş bırakması bekleniyor. NHO ise işçilerin taleplerini reddetmesine gerekçe olarak pandemi etkilerini gösteriyor. Norveç Birleşmiş Sendikalar Federasyonu da bunun pandemiye bağlı yeni bir durum olmadığını, otobüs şoförlerinin maaş artışlarının uzun süredir piyasadaki artışların gerisinde kaldığını savunuyor.