İşçiler haklarını istiyor

Dilan Esen

İşçiler hakları için mücadeleyi sürdürüyor. Kocaeli Çayırova’da bulunan MKS Transformatör Ekipmanları San. Tic. A.Ş. işçileri, Birleşik Metal-İş’in Yargıtay tarafından tanınan yetkisini kırmaya çalışan işverene karşı 3 gündür eylemde. MKS Transformatör işçileri, 28 Şubat’taki greve hazırlanırken Mersin serbest bölgede faaliyet gösteren FL Konfeksiyon’da çalışan yaklaşık 40 işçi asgari ücrete gelen zammı dahi alamadıkları için sefalet ücretini kabul etmeyerek önceki gün iş bıraktı. Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda taşeron şirket İntens'te çalışan işçiler de ocak ayı ücretlerinin ödenmemesi, 2023 zamlarının yapılmaması üzerine başlattıkları eylemi sürdürüyor.

YETKİ BİRLEŞİK METAL-İŞ’TE

Çayırova’daki MKS fabrikasında Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubesi’nin örgütleyip aldığı yetkiyi kırmak için patron ve başka bir sendikayla işbirliği yapmasına karşı işçiler, eylem başlattı.

MKS Fabrikası işçisi Kemal Güç, yaşananları şöyle anlattı: “2017 yılında ücretlerine zam yapılmadığı için Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendik, yetki aldı. 2018’de işveren, yetkiye itiraz etti ve dava süreci başladı. İşveren taşeron şirket kurdu ve orada da Öz Çelik-İş Sendikası örgütlendi. Ancak daha sonra Birleşik Metal-İş’e geçtik. Bu yılın başında Yargıtay’dan yetkiyi Birleşik Metal-İş’in aldığına dair karar çıktı. Birleşik Metal-İş de fabrikaya gelerek bunu beyan etti, o gün iş çıkışında sendikaya gidip bilgi aldık. 65 kişi de sendikaya üye oldu.”

Toplantının ardından önce kendisiyle birlikte 10 tebliğ dahi olmadan, daha sonra 4 sendikalı işçinin işten çıkarıldığını belirten Güç, “Baskıyla, sendikadan istifa ettirmeye çalışıyorlar. Daha sonra sendika üyesi olmayan bir kişiyi daha çıkardılar. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunulacak” dedi.
Hakları için eylem yaptıklarını ve 28 Şubat’ta greve çıkacaklarını aktaran Güç, şöyle konuştu: “Her gün eylem yapıyoruz. Greve çıkana kadar her gün fabrika kapısının önündeyiz. İşverenin toplu iş sözleşmesi için masaya oturmasını ve işten atılan işçilerin geri alınmasını istiyoruz.”

***

Hak ettiğimiz zammı verin

Mersin serbest bölgede faaliyet gösteren FL Konfeksiyon’da çalışan yaklaşık 40 işçi asgari ücrete gelen zammı dahi alamadıkları için sefalet ücretini kabul etmeyerek iş bıraktı. Fabrika yönetiminden devletin verdiği zammı isteyen işçiler, sonuna kadar devam edeceklerini belirtti.