CHP’li Ağbaba, pandeminin ardından normalleşme çağrıları yapan siyasi iktidara, bu süreçte emekçilerin korunması için çağrıda bulundu

İşçiler için 12 acil talep

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, salgın krizinin yarattığı ekonomik sorunların en çok ücretli çalışanları etkilediğini belirterek, hükümetten emekçilerin korunması için 12 acil talepte bulundu. Bu talepler şöyle:

1. 17 Temmuz tarihi itibariyle işten çıkarma yasakları ve kısa çalışma ödeneği süresi doluyor. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasakları 3 ay daha uzatılmalıdır.

2. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin ücretleri daha sonra yararlanacakları işsizlik ödeneğinden mahsup edilmemelidir. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilmeyeceği yönünde karar almalıdır.

3. Hiçbir şarta ve kurala bağlı olmadan tüm işçiler bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmelidir. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ve 60 gün kesintisiz hizmet şartına son verilmelidir.

4. İşsizlik Sigorta Fonu’nun toplam varlığı 132 milyar TL civarındadır. Fonda işsizlere ödenmesi için yeterli para bulunmaktadır. Ücretsiz izne çıkartılan işçilere bu süreçte aylık 2 bin 324 TL asgari ücret düzeyinde ödeme yapılmalıdır.

5. İçişleri Bakanlığı talimatı ile pandemide en az 252 bin 690 işyerinin faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Bu işyerlerinde en az 2 milyon 413 bin kişi çalışıyor. Bu işçilerin gelir kayıpları İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanmalıdır.

6. İşsizlik Sigorta Fonu sadece çalışanlar için tahsis edilmelidir. Fonun işverenlere veya kamu bankalarına teşvik olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir.

ASGARİ ÜCRET YENİDEN BELİRLENSİN

7. Ülkemizde kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 30. Yani her 10 çalışandan üçü, hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanamıyor. Hükümet kayıt dışı çalışıp işini kaybeden işçilere asgari ücret düzeyinde destek sağlamalıdır.

8. Düzensiz ve keyfi olarak yapılan sosyal yardımlar yerine tüm yurttaşların geçimini sağlaması için aile sigortası uygulaması hayata geçirilmelidir.

9.Tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır.

10. Yılbaşında net 2 bin 324 TL olarak belirlenen asgari ücretin alım gücü, yılın yarısına gelmeden düşmüştür. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2020 yılı için ikinci kez toplanmalı, asgari ücret çalışanlar için tekrar belirlenmelidir. Ayrıca asgari ücretten vergi kesintisine son verilmelidir.

11. Gelir kaybı yaşayan yurttaşların kira, fatura ve kredi borçları, hükümet tarafından gelir kaybı süresince karşılanmalıdır.

12.Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan Covid-19’un “iş kazası” statüsünden çıkarılmasına yönelik genelge iptal edilmeli, Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.