İşçiler, çok sayıda fabrikada direniyor. Mata işçileri yaptıkları toplantıda yüzde 25’lik ek zam talep etti. MKS’de ise yarın grev başlıyor. Birleşik Metal-İş’ten Atar, işçilerin kararlılığına dikkat çekiyor.

İşçiler kararlı hakkını istiyor
Mata işçileri yaptıkları toplantıda taleplerini tartıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ESEN

İstanbul Tuzla’da Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv’de işçilerin ek zam talebinin patron tarafından reddedilmesine karşı mücadele sürecek. İşçiler, ekonomik kriz nedeniyle eriyen ücretlerine ek zam yapılması talebinin karşılanmasını istiyor. İşyeri yönetimi, geçen yıl nisan ayında yapılan toplu iş sözleşmesine (TİS) sığınırken işçiler ve Birleşik Metal-İş dün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan işçilerin haklarını alma yoluna girerek mücadele edecekleri sonucu çıktı.


İŞÇİLER TOPLANDI

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, “26 Şubat pazar günü Mata işyerinde çalışan üyelerimizin neredeyse tamamının katıldığı bir salon toplantısı gerçekleşti” dedi. Geçen yılın başından itibaren AKP’nin uyguladığı ekonomik politikanın emekçiden alıp sermayeye aktarmaya hizmet ettiğini ve emekçileri şiddetli şekilde yoksullaştırdığını söyleyen Atar, şunları dile getirdi: “Ortaya çıkan sonuçlarıyla da birlikte başta 150 bin işçiyi kapsayan MESS sözleşmesinde ocak başından itibaren ek zam ve ücret iyileştirmesi talebini gündeme getirdik. İşçi arkadaşlarımızın kararlılıkla taleplerinin arkasında durması ve sendikamızın da bu mücadeleye iyi bir önderlik etmesi sonucunda 1 Mart 2023 dönem zammının yüzde 15’lik miktarını da öne çekerek ortalamada yüzde 34’e varan bir ücret artışı gerçekleşti. Bu ücret artışı sonrası diğer işkollarında da benzer uygulamalar hayata geçirildi. MESS Grup Toplu Sözleşme kapsamında olmayan işyerlerinde de arka arkaya ek ücret zammı anlaşmalarını gündeme getirdik ve kazanımlar sağladık. TİS sürecine girmiş işyerlerinde ise gerektiğinde Bekaert ve Green Transfo’da olduğu gibi güçlü grevleri de hayata geçirerek işçi arkadaşlarımızın durumunu iyileştirecek başarılı TİS’ler imzaladık.”

EK ZAM ZORUNLU

Mata’da da TİS’in 2022 yılı Nisan ayından itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Atar, şunları söyledi: “Ekonomideki gelişmeler sonucu Temmuz 2022’de asgari ücrete yapılan ek zam ve 2023 asgari ücret zammının TİS’in üzerinde yaratmış olduğu etki ve diğer işyerlerinde de alınan ek zamlarla, bu işyerindeki işçilerin ücret seviyeleri arasındaki durum değerlendirildiğinde Mata’da da ek zam uygulaması bir zorunluluk haline gelmiştir. İşçi arkadaşlarımız ortak kararla yüzde 25’lik ek zam talebinin arkasında mücadelelerini yükseltmeye ve gerektiğinde üretimden gelen güçlerini de kullanarak haklarını alma yoluna girdiklerini ortaya koydular. Mutlaka kazanım sağlayacağımız bir sonucu ortaya çıkaracağız.”

***

MKS Transformatör’de grev başlıyor

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde kurulu bulunan MKS Transformatör’de sendikalı olduklarını için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye olan işçiler, sendikalarının tanınması ve toplu sözleşme hakkı için mücadele ediyor. MKS patronunun her türlü baskı, işten çıkarma ve mobbing uygulamasına karşı direnen işçilerin 14’ü işten atılmıştı. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yarın greve başlayacak. MKS işyerinde yaşananlara da dikkat çeken Genel Sekreter Atar, şunları ifade etti: “MKS işçileri, işveren ve Öz Çelik İş’in işbirliği ile 5 yıldır sendika ve sözleşme hakkına kavuşamadı. Bu sabahtan itibaren grev uygulamamızı başlatacağız, saat 10.00’da basın açıklamamızı yapacağız. Yaklaşık 5 yıldır MKS işçilerinin verdiği sendikal mücadelesini kırmaya çalışan Öz Çelik İş, bugün de grevi engellemek, üyelerimizi sendikamızdan istifa ettirmek konusunda işverene elinden gelen desteği gösteriyor. Sarı sendika sermayeye sunduğu bu hizmeti ve işçi sınıfına yaptığı bu ihaneti, Baldur Süspansiyon grevinde de Kocaeli Bekaert grevinde de göstermişti. Sendikamız bugün MKS işçileriyle birlikte ekmek ve hak mücadelesini olanca kararlılığıyla devam ettiriyor. Bu mücadelenin sonucunda yine kazanan işçi sınıfı olacaktır. İşçilerin sendikalaşma ve TİS haklarını tanımayıp kölece çalıştırma hevesini taşıyan sermaye ve işbirlikçi ihanetçiler kaybedecekler. MKS işçileriyle çıktığımız bu yolda, Ücret, ikramiye ve sosyal haklara yönelik olarak yapmış olduğumuz taleplerin yanı sıra, esas olarak işçinin kendi seçmiş olduğu gerçek sendikasıyla birlikte sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışma düzenini mutlaka sağlayacağız.”