İşçiler kararlı: Seçimler ertelenemez

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales'in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) karşısında gün geçtikçe oylarını yitiren ülkedeki ABD destekli darbeci hükümet, seçimleri dördüncü kez ertelediği için ülkedeki işçiler süresiz genel greve gidiyor. Bolivyalı İşçiler Sendikası (COB) ve Cochabamba kentindeki geleneksel koka yetiştiren çiftçiler, Çokuluslu Seçim Organı (TSE) Yönetim Kurulu'yla yapılan toplantının ardından bugünden itibaren genel greve başlama kararı aldı.

72 SAAT SÜRE

İşçiler, 6 Eylül'de yapılacak seçimleri 18 Ekim'e erteleyen Jeanine Anez liderliğindeki geçici hükümetin, bu kararından geri adım atana dek greve devam edileceğini duyurdu.

Ayrıca, TSE'ye seçimi erteleme kararından dönmek için 72 saatlik süre verildiği belirtildi. Koka yetiştiren çiftçilerin oluşturduğu Chapare Federasyonu'nun lideri Leonardo Loza, Bolivyalı İşçiler Sendikası'nın kararlı hareket ettiğini ve bu mücadelelerinin tüm ülkede büyüyeceğini söyledi. COB, en son 28 Temmuz'da El Alto kentinde büyük bir protesto gerçekleştirmişti.

***

NE OLMUŞTU?

Bolivya’daki seçim anketlerinde oyları eriyen geçici hükümet, seçimi erteleme bahanesi olarak pandemi koşullarını gerekçe göstermiş ancak ülkedeki Covid-19 vakalarında rekor düzeye ulaşıldığı ve birçok kentte sokaklardan ceset toplandığı ortaya konulmuştu. Haziran ayından bu yana çökmüş bir sağlık sistemi bulunan ülkede, güç kaybeden darbeci hükümet MAS üyelerini hedef almış, geçen hafta aralarında eski Devlet Başkanı Evo Morales, MAS milletvekili Betty Yañiquez Bolivya İşçi Merkezi sekreteri Juan Carlos Huarachi hakkında “İç karışıklık yaratmak” suçlamalarıyla kamu davaları açmıştı.