İstanbul Kartal Meydanı’nda binlerce işçi “Geçinemiyoruz” diyerek bir araya geldi. Meydanda “Hükümet istifa” sloganları yankılandı. 20 bin emekçinin katıldığı mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Emeğin kurtuluş savaşını başlatıyoruz” dedi.

İşçiler meydanı kızıla boyadı

Rıfat Kırcı

AKP'nin ekonomi politikaları nedeniyle alım gücü eriyen, emeği ucuzlayan binlerce emekçi dün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) İstanbul Kartal meydanında düzenlediği mitinge akın etti. Yağmura rağmen sokakları terk etmeyen, meydana sığmayan binlerce işçi, “Hükümet istifa” sloganı atarken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Emeğin kölelikten kurtuluş savaşını bugün burada başlatıyoruz” dedi.


Alana iki saat önceden gelmeye başlayan sendika üyeleri, siyasi partiler ve dernekler, şarkılar ve türküler eşliğinde pankartlarını yere sererek miting saatini bekledi. Miting nedeniyle Kartal sokaklarında 1 Mayıs havası esti. Herkesin gözünde ise uzun bir aranın ardından kitlesel bir eylem yapmanın heyecanı okunuyordu. Miting saati yaklaştıkça toplanan emekçiler arasında günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlulukları anlatanlar da vardı, artık harekete geçme, daha güçlü şekilde itiraz etmek gerektiğini söyleyen de. Tek tatil günlerinde yağmurun altında bekleyen ve gelenleri önlükleriyle karşılayan işçiler arasında sıcak kucaklaşmalar yaşandı.

Giderek uzayan kortej Marmaray'ın Kartal durağına kadar ulaşarak neredeyse 2 kilometre uzunluğa erişti. İşçi sınıfı ağırlığı oluşturduğu mitingde gür sesli sloganlar atıldı. Neredeyse her işçinin giydiği DİSK önlükleriyle cadde kızıla boyandı.

Alanın tamamen dolmasıyla İlkay Akkaya konseri başladı. Emekçilerin sloganlarına halaylar eşlik etti.

Konser sonrası DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yönetimi standa çıkınca coşkuyla karşılandı. Mitinge damga vuran ise Çerkezoğlu'nun yaptığı konuşma oldu. Çerkezoğlu yeni bir kampanya sürecini duyurarak "Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğini söyleyenlere karşı biz de emeğin kurtuluş savaşını bugün buradan başlatıyoruz" dedi. DİSK'in daha önce yaptığı işçi mitinglerinden farklı olarak doğrudan iktidar hedef alındı. Tüm kitle defalarca ve coşkuyla "Hükümet istifa" sloganı attı.

Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenlere göre her şeyin yolunda olduğunu belirterek, “Göz göre göre yalan söylüyorlar. Yalan söyleyince gerçeklerin değişeceğine inanıyorlar. Ama gerçekler bu meydanda” dedi.

“Zaten geçinemiyorduk, dövizin hızla artışıyla ekmek aslanın ağzından midesine indi” diyen Çerkezoğlu, “Biz sizin gibi para makinelerinde dolar saymıyoruz. Biz Türkiye işçi sınıfı, Türk Lirası kazanıyoruz. Döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz sizin ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketiniz değiliz. Döviz geliri garantili ihaleleri biz almadık. Evet döviz yükseldikçe onlar kazanıyor. TL değer kaybettikçe onlar elini ovuşturuyor. Türk Lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz. Emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor” diye belirtti.

İŞÇİ SINIFI SATILIK DEĞİLDİR

Erdoğan’ın “Ekonomik kurtuluş savaşı” söylemini hatırlatan Çerkezoğlu, “Biz de lafı eğip bükmeden söyleyelim. Bunların kurtuluş dedikleri koltuklarının kurtuluşu. Savaş dedikleri bize karşı savaş! Bu ülkeyi Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkesi haline getirdiler. Türkiye işçi sınıfını Avrupa’nın en fazla asgari ücrete mahkûm işçi sınıfı haline getirdiler. Ucuz emeğe dayalı Çin modeli sevdasıyla çıktıkları bu yolda asgari ücret bugün Türkiye’de Çin’den bile düşük. Açık açık söylüyorlar. Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak diyorlar, rekabet gücümüz artacak diyorlar, yabancı sermaye Türkiye’ye akacak diyorlar. Yok öyle yağma! Bu meydandan bir kere daha haykırıyoruz: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir” ifadelerini kullandı.

KARA KIŞI BAHARA ÇEVİRECEĞİZ

Ülkenin yaşadığı kara kışı işçi baharına çevireceklerini belirten Çerkezoğlu, “Evet baharı özledik. Bu ülkeye bir işçi baharı şart. Sadece ekmeğimiz için değil, sadece geçinebilmek için değil, adalet için, demokrasi için de işçilerin ayağa kalkması şart. Kuracakları kölelik düzeninde işçilerin haklarını savunmasına yer yok, demokrasiye yer yok, adalete yer yok. Bugün demokrasi ve adalet her zamankinden fazla işçinin ekmeği” diye belirtti.

Adaletsiz düzeni değiştirmenin boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Türkiye’deki en büyük adaletsizlik de asgari ücrettir. Şimdi hafta içi asgari ücret görüşmeleri var. Buradan bir kere daha altını çize çize ifade ediyoruz. Bugün için işçi sınıfının kırmızı çizgisi 5 bin 200 TL’dir. TÜİK hesaplamaktan kaçınmış ya biz kaçınmadık. Dört kişilik bir hanede iki kişi çalışırsa, ancak 5 bin 200 lira ile yoksulluk sınırı aşılmaktadır” dedi. Çerkezoğlu'nun sözlerinin ardından tüm meydan TÜİK'i yuhaladı.

YOKSULLUĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ

Devletin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır. Tüm çalışanlara 1000 lira ek destek sunmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır. O zaman buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Haklarını istediklerini ve emeğin Türkiye’sini kuracaklarını dile getiren Çerkezoğlu, “Omuz omuza kuracağız. Emeğimize, geleceğimize sahip çıkacağız. Bu ülkenin gerçek sahipleri biziz. Bu ülkedeki bütün değerleri biz üretiyoruz. Emeğin kölelikten kurtuluş savaşını bugün burada başlatıyoruz. Yeni bir başlangıç yapıyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam diyoruz. Bu mitingleri DİSK Türkiye’nin dört bir tarafında gerçekleştirmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

AKP'nin ekonomi politikalarından bunalan, emeği yabancı sermayeye kelepire satılmak isteyen, yoksullaşan emekçi halk artık sabrının sınırlarına ulaştı ve harekete geçti. Mitinge katılan SOL Parti, EMEP, TKP gibi sosyalist partilerin işçiler tarafından kucaklanması, ortak halaylar çekilmesi alanda bayram havası yarattı. DİSK'in mitingi ve Çerkezoğlu'nun konuşması ise hükümet karşıtı kitlesel işçi eylemlerin devam edeceğinin habercisi oldu.

***

Antalya yasak tanımadı

Antalya’da Muratpaşa Kaymakamlığı’nın risk oluşturduğu gerekçesiyle verdiği yasak kararına rağmen ‘Geçinemiyoruz! Halktan emekten yana bir bütçe istiyoruz’ diyen yurttaşlar, Aydın Kanza Parkı’nda bir araya geldi. Parkta toplanıp Cumhuriyet Meydanı’na yürümek isteyen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Parkta açıklamayı okuyan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, "Bu ülkenin geleceğinin yıllardır emeğimiz üzerinden zenginleşenler tarafından elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz, hayal ettiğimiz ülkeyi omuz omuza hep birlikte kuracağız inancımızla buradayız. Biz emekten, eşitlikten, özgürlükten, demokrasiden, barıştan yana taraf olanlarız. Baskılara boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Krizi biz yaratmadık, faturasını ödemeyeceğiz. Biz Emekçileriz, Biz Halklarız! Emeğimizi, Ekmeğimizi, Haklarımızı kimselere teslim etmeyeceğiz" dedi.