İşçiler Moldova’da mahsur kaldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

İşsizlik ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşamını sürdüremez hale gelen 340 inşaat işçisi, para kazanmak umuduyla Libya ve Moldova’ya gitti. Samsun’da bir inşaat şirketinin sahibi olan müteahhit Selami K.’nin aracılığıyla Moldova’ya giden işçilere 15 günlük emekleri karşılığında yalnızca 450 lira verildi. Kötü koşullarda ve düşük ücretlerle çalışmak istemeyen işçiler Türkiye’ye dönmek istese de Moldovyalı firma, işçilere pasaportlarını vermedi. Şirketin pasaportları karşılığında istediği 450 lira rüşveti ödeyemeyen 180 işçi Moldovya’da mahsur kaldı. Türkiye’nin Kişinev Büyükelçiliği’ni ulaşan işçilere, “Polisi arayın” yanıtı verildi.

Para kazanmak umuduyla yurtdışına giden işçilere aracılık ettiği bilinen Selami K. isimli müteahhit, Moldovyalı bir inşaat şirketinin işçi talebine de aracılık etti. Kendisi için çalışanlar aracılığıyla Bursa’dan yüzlerce işçi toplayan müteahhit, işçilerin Libya ve Moldova ülkelerine gitmesi için gerekli işlemleri tamamladı. İşçileri, “Turistik gezi” adı altında yurtdışına çıkarttığı ileri sürülen müteahhit, işçilerden işlemler için 50 Dolar topladı. Selami K.’nin Moldova’da yönlendirdiği şirkete giden işçiler bir aylık çalışmaları sonunda anlaştıkları parayı alamadı. Firmadan yalnızca 450 lira alabilen işçiler, ülkelerine geri dönmek istese de firmanın engellemesiyle karşılaştı.

Başkentte mahsur kaldılar
İşe başlamadan önce pasaportları alınan işçilerden pasaportları karşılığında 450 lira talep edildi. Parayı ödemek istemeyen işçiler, Moldova’da adeta esir hayatı yaşamaya başladı. Moldova’nın başkenti Kişinev’de mahsur kalan işçilerin Konsolosluğa ve Kişinev Büyükelçiliği’ne ulaşma çabaları da sonuçsuz kaldı. Telefonla ulaştıkları Büyükelçiliğe mağduriyetlerini anlatan işçilere, “Polisi arayın” yanıtının verildiği iddia edildi.

Büyükelçilik: Polisi arayın
Kişinev’de 180 işçi mahsur kalırken pasaportlarına ulaşabilen altı işçi kendi imkanlarıyla Türkiye’ye döndü. BirGün’e konuşan Şenol Turan, Konsolosluğun kendilerine sahip çıkmamasından yakınarak “Dışişleri Bakanlığı da bu konuda bir şey yapmıyor. Devlet, ‘Bu insanlar kim?’ diye sormuyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Turan, Moldovya’da geçirdikleri 15 günün ardından paralarını alamayacaklarını anladıklarını belirterek insanı olmayan koşullarda çalıştırıldıklarını anlattı. Kişinev’deki Türkiye Büyükelçiliği’ne hem yazılı hem de sözlü olarak şikayetlerini bildirdiklerini ifade eden Turan, “Polise arayın, polise gidin’ demekten başka bir şey yapmıyorlar” dedi. Turan, Moldova’da mahsur kalan arkadaşları için devletin devreye girmesi gerektiğini belirtti.

“Karşımızda mafya var”
Kişinev’deki Türk Konsolosluğu önünde toplanan işçiler, Konsoloslukta müsteşar olduğunu söyleyen bir görevliyle konuştu. İşçilere durumu çözmeye çalıştıklarını söyleyen görevli, “Karşımızda çok büyük bir mafya var, mafyayı çökertmek için uğraşıyoruz” dedi.