Manisa’nın birçok bölgesinde işçiler farklı sebeplerle direniyor amaçlar ise ortak. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Termokar fabrikası direnişi sürerken, Soma’da maden işçileri özelleştirmeye karşı nöbette. Standart-Profil işçileri ise direnerek kazandılar.

İşçiler patronların yazını kışa çevirdi
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Sendikal örgütlenmeye karşı savaş başlatan sermaye güçleri, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Termokar fabrikası önünde direnen işçilere baskı uygulamaya devam ediyor. Soma’da ise Ege Linyitleri bünyesindeki Eynez açık maden bölgesinde Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı maden ocağı özelleştirildi. Özelleştirilmeye karşı mücadele eden işçilerin Ankara’ya yürüyüşü sırasında Kırkağaç’ta kolluk kuvvetleri tarafından önleri kesildi. İşçiler yaklaşık 20 gündür Kırkağaç’ta nöbet tutuyorlar.

Öte yandan yine Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Standart Profil işçilerinin talepleri işveren tarafından kabul edildi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Termokar fabrikasında çalışan işçiler haksız yere işten çıkartmalar ve şirket içinde yapılan usulsüzlüklere karşı direnmeye devam ediyor.

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube başkanı Ali Çeltek mahkeme sürecinin işçilerin lehine dönmesiyle şirket yönetiminin baskıyı artırdığını ve yıldırmak için çeşitli yöntemlere başvurulduğunu dile getirdi.

Dört yıldır mücadeleyi sürdürdüklerini söyleyen Çeltek, “Dört yıllık süreçte yaklaşık 50- 60 kişi kadar arkadaşımızı işten çıkarttılar. İçeride mücadele eden arkadaşlarımızı birbirinden koparmaya ve mücadeleyi engellemeye çalışıyorlar. En son süreçte 6 kişi daha işten çıkartıldı. İşverenler çalışanların maaşlarına zam yaparak veya istifa edin diye baskı uygulayarak birçok yıldırma yöntemi kullanıyorlar” diye konuştu

Pandemi döneminde ücretsiz izin adı altında çıkartılan işçilerin yerine ucuz iş gücü için alım yapıldığını belirten Çeltek, “İşçilerimizi ücretsiz izne çıkartıp yerine Afgan ve Myanmar kökenli işçileri ucuz iş gücü için çalıştırmaya başladılar. Biz bu durumu mahkemeye taşıdık, devam eden mahkeme süreci lehimize döndükten sonra şirket yönetimi sanırım endişelenmeye başladı ve direnişi baltalamak için direnişin öncüsü arkadaşlarımızı işten çıkarttı” ifadelerini kullandı.

‘İKİ KİŞİ KALSA BİLE MÜCADELE SÜRECEK’

Soma’nın Eynez açık ocak bölgesinde TKİ’ye bağlı olarak işletilen maden ocağı ihalesiz bir şekilde özelleştirildi. Özelleştirmeye karşı eylem başlatan işçiler Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Manisa’nın Kırkağaç bölgesinde jandarma engeliyle karşılaşan işçilerin bekleyişi sürüyor. Yaklaşık 20 gündür çadırlarla nöbet tutan işçiler Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı’ndan cevap bekliyorlar.

Bakanlığın Soma’ya gelip değerlendirmek üzere geri döndüğünü fakat henüz olumlu veya olumsuz bir yanıt gelmediğini söyleyen Türkiye Maden-İş Sendikası Soma Şubesi Başkan Vekili Selçuk Metin, “Eynez açık ocak bölgesi özelleştirilmeye hazırlanıyor. Bakanlık 1 Ağustos’ta Soma’ya geldi ve bize bilgi verileceğini söyleyerek gitti. Arkadaşlarımızla beraber nöbetimiz devam ediyor. 20 günden fazla süredir çadırda nöbetteyiz” dedi.

Geri adım atılmadığını ve umutsuz olduğunu belirten bir maden işçisi şunları dile getirdi: “Bakan yardımcısının kurduğu cümleler kesin ve netti. Bakan ve işveren tarafı bize tezlerini sundu, değerlendireceğiz dediler. Direnişte bir durulma var şu anda ilk günkü heyecan kalmadı, işçiler morallerini kaybetmeye başladı. Ama şunu söyleyebilirim iki kişi bile kalsa bu mücadele devam edecek.”

Manisa Organize Sanayi’de Standart Profil isimli işletmede daha sağlıklı ve daha güvenli koşullarda, hakları olan ücreti alarak çalışmak isteyen işçilerin başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı.

Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu işyerinde 1300 kadar işçi üretimi durdurdu ve hakları için eylem yapan işçilerin talepleri kabul edildi. İşçilerin daha sağlıklı koşullarda çalışma, yılbaşı çekleri ve ücret konusundaki teklifleri de kabul edildi. Sağlık ve güvenlik zafiyeti bulunan firmadaki işçiler direnişlerinin 11’inci gününde şirket yönetimiyle anlaşmaya vardı.

Olayla ilgili konuşan Petrol-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Emrah Yunus Saruhan, “Talep kabul edildi. Yüzde otuz artı bin 500 hediye çeki şeklinde. Yıllık izindeki düzenlemelerimiz ve güvenlik konusundaki düzenlemelerimizi de kabul ettirdik. Yılbaşından sonra zaten düzenlemelerle birlikte hepsi uygulanmaya başlayacak” açıklamalarında bulundu.