İşçiler sendikalı olunca patron fabrikayı kapattı

Samsun'un Kavak İlçesi'nde Okan Grup’a bağlı faaliyet gösteren Çetaş Cam ve Birlik Cam Fabrikası işçileri, Kristal – İş Sendikası’na üye olunca işveren fabrikayı kapattı. İşçiler fabrika önünde eylem başlattı.

Mezopotamya Ajansı'na göre, Samsun’un Kavak ilçesinde Okan Grup’a bağlı faaliyet gösteren Çetaş Cam ve Birlik Cam Fabrikasında çalışan 35 işçi Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra gerekçesiz işten çıkarıldı. İşveren, daha sonra da fabrikayı kapattı. İşçiler, fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına açıklama yapan Kristal-İş Bölge Temsilcisi Kayhan Akpınar, “Fabrikada sendikamızın örgütlenmesinin ardından patron, işçileri baskı, tehdit ve sendikayı devre dışı bırakan tekliflerle istifaya zorlamış, işçiler sendikamızda örgütlenme konusunda kararlı bir duruş sergileyince de fabrikayı kapatma kararı almıştı” dedi. İşçilerin, kapatma kararına rağmen üyeliklerini geri çekmediğini aktaran Akpınar, “35 üyemizin iş akdi 25 Eylül tarihi itibariyle sonlandırıldı. Fabrikadaki faaliyetlerin sonlandırılması üzerine üyelerimiz, fabrika önünde direnişe başladı” dedi.

‘ÜYE OLMAK SUÇ DEĞİLDİR’

İşverenin aynı tutumunu Samsun’da bulunan Birlik Cam’da da sergilediğini aktaran Akpınar, işverenin görüşme taleplerine karşılık vermediğini söyledi. Akpınar, “Sendikaya üye olmak suç değildir. Anayasamızın işçilere tanımış olduğu bir haktır. Aksine sendikaya üye olan işçinin iş akdini sendikalaşma nedeniyle feshetmek suçtur” dedi. İşverenin bu tavırlarıyla suç işlediğini hatırlatan Akpınar, işçilerin bu sendikasızlaştırma girişimi karşısında her türlü meşru direnme hakkını kullanacağını belirterek, açıklamasını sonlandırdı.

Öte yandan 64’üncü gününde bulunan yine Okan Grup’a bağlı Düzce Cam Fabrikası ile birlikte kapatılan Birlik Cam ve Çetaş Cam fabrikalarında sendikalaşma nedeniyle iş akdi sonlandırılan işçi sayısı 140’a çıktı.