Soma’nın Eynez maden ocağı bölgesinin özelleştirilmesine karşı direnen işçiler sermayeye geri adım attırmayı başardı. Özelleştirmenin iptal edildiğini bildiren Soma-İş Başkanı Şevket Şahin, "Haklı zaferimizin olumlu sonucunu aldık" dedi.

İşçiler, sermayeye geri adım attırdı: Eynez maden sahasındaki özelleştirme engellendi!

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Manisa Soma’nın Eynez açık bölgesinde bulunan maden ocağının özelleştirilmeye çalışılması, direnen işçilerin zaferiyle sonuçlandı. Özelleştirmeye karşı Ankara’ya doğru yürüyüşe geçen işçiler Kırkağaç bölgesinde jandarma tarafından durdurularak engellenmeleri sonrası bölgede çadır kurarak nöbete başladı. İşçiler, direnişlerinin 26’ncı gününde özelleştirmeyi iptal ettirdi.

Türkiye Maden-İş Sendikası Soma Şubesi Başkan Vekili Selçuk Metin, “ Biz üzerinde çalıştığımız kömür çıkarttığımız bir sahanın özelleştirilmesine karşı çıktık. İnsanlara direnişin kendimiz için değil soma halkının ucuz kömür yakabilmesini sağlamak için gerçekleştirdiğimizi anlattık. İşçiler çok mutlu telefonlarımız susmuyor. İşçi arkadaşlarımızla birlikte iş yerine doğru gidiyoruz. Çadırlarımızı sökmedik yerlerinden ve akşam direnmek için değil zaferimizi kutlamak için işçilerle birlikte toplanacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÖRNEK TEŞKİL EDECEK ZAFER’

Özelleştirmenin devam edebileceğine dair riskin söz konusu olmadığını ve emeklerinin sömürülmesine karşı zafer kazandıklarını söyleyen Metin, “Türkiye’de son yıllarda özelleştirmeyle ilgili veya yapılacak olan eylemlerle karşı örnek teşkil edebilecek bir başarı sağladık. Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne (KİAŞ) daha önce devredilen bazı ruhsat sahaları var. Sadece o alanlarda çalışabilirler. Bizler arkadaşlarımızla birlikte yıllardır üzerinde uğraştığımız bir saha için uğraştık. Emeğimizin sömürülmesine karşı çıktık. Biz haklıydık haklı olduğumuzu iyi anlattık” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Eynez açık maden ocağı bölgesinde çalışmakta olan bir işçi de özelleştirme iptaline ilişkin şu şekilde konuştu: “Sendika yürüyüş ve eylem planlamaları yaparken gece yarısı böyle bir olay gerçekleşti. Biz bu kadar kolay olacağını beklemiyorduk, açıkçası bizim içinde şaşırtıcı oldu. Yapılan açıklamalara baktığımızda zaferi kazanmış durumdayız. İşçiler olarak şu anda durumdan memnunuz. Ama konun takipçisi olacağız. Bazı açıklamalar bizi tedirgin ediyor. Mücadelemizi sürdüreceğiz.”