İmbat Madencilik’in işlettiği ocakta yaşanan göçükte 3 işçi hayatını kaybetti. Şirket virüs salgını nedeniyle ocakta bir aydır üretimin olmadığını, gerekli önlemlerin alındığını ileri sürdü. Bağımsız Maden-İş ise “Yalan söylüyorlar, uyardık, dinlemediler” açıklaması yaptı

İşçiler; ‘uyardık  dinlemediler’ dedi: Sonuç; 3 işçi hayatını kaybetti

Kardelen tatar

Manisa Soma’daki İmbat Madencilik tarafından işletilen maden ocağında göçük altında kalan 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Böylece iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 3’e yükseldi.

İmbat Madencilik’in ocağında önceki gün şlam denilen sulu ve çamurlu malzemeyi tutan set patladı. 5 madenci şlam patlaması nedeniyle meydana gelen göçüğün altında kaldı. 47 yaşındaki Ersin Özdoğan’ın cansız bedenine ulaşılırken, bir işçi yaralı kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Yaralı işçinin durumunun iyi olduğu öğrenilirken, göçük altında kalan iki işçi için ise arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Saatler süren çalışmanın ardından ekipler, Salih Ayber (22) ve Erdinç Karaveli (40) adlı işçilerin de cansız bedenine ulaştı.

‘BİR AYDIR ÜRETİM YOK’ İDDİASI

Ocağın işletmecisi İmbat Madencilik AŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘yeni tip koronavirüs tedbirleri’ nedeniyle madende yaklaşık bir aydır üretimin olmadığı, sadece zorunlu işlerin sürdürüldüğü iddia edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İşletmemizde yaklaşık bir aydır üretim haricinde tamamen iş güvenliğinin gereklerini yerine getirebilme adına zaruri personelle zorunlu işler sürdürülmektedir. Bu kapsamda galerideki bakım onarım çalışmaları esnasında meydana gelen bu olayda hayatını kaybeden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, iş arkadaşlarına ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.”

ŞİRKET YALAN SÖYLÜYOR!

Bağımsız Maden-İş Sendikası ise “Uyardık, dinlemediler!” açıklaması yaptı: “Salgın nedeniyle günlerdir ocaklarda üretim durdurulsun, ocaklarda çalışmak zorunda kalacak maden işçilerinin özel olarak alınacak sağlık ve güvenlik koşulları sağlansın diyerek tüm maden patronlarına, Çalışma Bakanlığı’na yazılar yazdık, tüm sosyal medya hesaplarımızdan çağrılar yaptık. Bazı maden işletmeleri açıklama yaparak gerekli tedbirleri aldıklarını iddia ettiler. Sendikamız ve yöneticilerimiz tarafından yapılan yayınların yanlış ve yalan olduğunu söyleyerek savcılıklara suç duyurusunda bulundular ama yine bildiklerini okudular, gerekli önlemleri gerektiği biçimde asla almadılar ve yine olan madencilere oldu.”

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, şirketten yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Kartal, “Yalan söylüyorsunuz. Ateş ölçmek gibi göstermelik önlemler dışında hiçbir önlem almadınız. Vardiyalarda en az 600 işçiyi çalıştırmaya ve üretime devam ettiniz” dedi. Kartal ayrıca şirkete, “Hadi son 15 günde üretilen kömür miktarını açıklayın, görelim” çağrısında bulundu.