Türk İş İzmir Şubesi, meclis komisyonundan geçen vergi düzenlemesine karşı vergide adalet talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Bu vergi düzeni adil değildir. Hakka ve hukuka uygun değildir” denildi.

İşçiler vergide adalet istiyor

AYCAN KARADAĞ

Türk-İş, TBMM’ye verilen vergi düzenindeki yeni değişikliklerle ilgili yasa taslağı hakkında vergi adalet talebiyle 81 ilde ortak basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattı. İzmir’de ise İZSU’nun önünde toplanan grup, asgari ücretin vergi dışında tutulması, ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kesimlere adil biçimde yansıtılmasını istendi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Tez Koop İş 2 Nolu Şube Başkanı Caner Fırat, “Anayasamızın ‘vergi ödevi’ başlıklı 73. maddesinde ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, ali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür’ ifadesi yer almaktadır. Bu düzenlemeden amaçlanan, herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemekle yükümlülüğü olduğu ancak bu ödemenin herkesin mali gücüne göre olması gerektiğidir” diye konuştu.

VERGİ ORANI NEDENİYLE ÇALIŞANLARIN ALIM GÜCÜ AZALIYOR

'Ülkemizde gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenler oluştuğunu söyleyen Fırat, “Ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet üzerinden alınan Vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerimizden kesilen vergiler, Gelir Vergisi hasılatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bugün ülkemizde uygulanan vergi politikaları nedeniyle, işçiler üzerinde ağır vergi baskısı bulunuyor. İşçinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle, yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalışanların net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle, diğer yandan ise artan vergi oranı nedeniyle çalışanların alım gücü azalıyor” şeklinde konuştu.

4 BİN 500 TL’DEN 3 BİN 60 TL’YE GERİLİYOR

Fırat sözlerini şu şekilde devam etti:

“Ortalama aylık brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bir işçi Ocak ayında 3 bin 409 TL net ücret alırken Haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3 bin 218 TL’ye düşüyor. Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa dahi, Yılsonunda ücreti 349 TL eksilerek 3 bin 60 TL’ye geriliyor. Bu vergi düzeni adil değildir. Hakka ve hukuka uygun değildir. Anayasanın ilgili maddesiyle bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM’ye sunulan vergi düzeninde yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor, vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap vermiyor. Bu teklifte, ücretliler lehine olan ayırım ilkesi yine gözetilmiyor.’'

EMEKÇİLER VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLMESİN

Son olarak Fırat şunları dile getirdi:

“Talebimiz ve beklentimiz, vergide sağlanacak düzenlemelerin, ücretli çalışanlar aleyhine olan haksız ve adaletsiz durumu ortadan kaldırması ve emekçilerin lehine iyileştirme yapılmasıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak gelir ve servet elde edenler, topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. İdeal bir vergi sistemi sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olmalıdır. Ekonomide sağlanan değerin daha adaletli paylaşılması ancak bu şekilde mümkün olur. TÜRK-İŞ olarak, bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini talep ediyoruz.''