Sendikal hakları için direnen TARİŞ işçilerine verilen hapis cezalarına tepki yağıyor. DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası (Gıda İş) İzmir’de geçen kasım ayından bu yana TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası önünde direnen işçilere 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini protesto etmek amacıyla yarın saat 11.00’de DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenliyor. İzmir’deki emek […]

İşçilere değil yönetime ceza!

Sendikal hakları için direnen TARİŞ işçilerine verilen hapis cezalarına tepki yağıyor. DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası (Gıda İş) İzmir’de geçen kasım ayından bu yana TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası önünde direnen işçilere 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini protesto etmek amacıyla yarın saat 11.00’de DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenliyor. İzmir’deki emek ve demokrasi güçlerinin katılımıyla gerçekleşecek toplantı, saat 11.00’de başlayacak.

‘YARGI İKTİDARIN GÜDÜMÜNDE’

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Bizim arkadaşlarımıza verilen cezalar, yargının tamamen siyasallaştığını ve iktidarın güdümünde olduğunun bir göstergesidir. Burada yargılanması gereken bizim arkadaşlarımız değil, TARİŞ Yönetim Kurulu’dur” dedi.

TALEPLERİMİZE CEVAP VERMEDİLER

Bu duruma itirazları olduğunu söyleyen Aslan, “Cuma günü İzmir’deki bütün emek ve demokrasi güçleri olarak açıklama yapacağız. Bu sorun sadece bizim değil, bütün emekçi kesimlerin sorunudur. Düzenleyeceğimiz basın toplantısında yaşanılan bu direniş ve hukuki süreci ayrıntılı olarak anlatacağız” ifadelerini kullandı.

İşçilerin işten atıldıklarında fabrika yönetiminden açıklama beklerken polis saldırısına maruz bırakıldığını hatırlatan Aslan, “Bütün üyelerimiz neden işten atıldıklarına dair fabrika yönetiminden açıklama beklediler. Yönetim kurulu ise emniyete ve valiliğe ‘fabrikada işgal var’ demiş. Oysa bizim arkadaşlarımız iş saatinde hiçbir açıklama yapmadı. Buna karşın 64 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Ardından dava açıldı” diye konuştu.

Dava sürecinde yaşadıkları gariplikleri de anlatan Aslan, “2 duruşma birer ay arayla görüldü ve karar 2’nci duruşmada açıklandı. Bizim suç duyurusunda bulunmamıza ve bakanlıktan müfettiş taleplerimize rağmen hiçbir işlem yapılmadan arkadaşlarımıza ceza verildi” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Halkın seçme ve seçilme hakkına el uzatanlar, işçilerin örgütlenme hakkına el uzatanlardır! #DemokrasiEmekİster” dedi.

NE OLMUŞTU?

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu TARİŞ’te 7 işçi DİSK Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılmış, ardından sendikalı işçiler, servislere binmeyerek fabrikanın önünde beklemeye başlamıştı. Ardından polis saldırısına maruz kalan işçiler ile onlara desteğe gelen sendikacılardan oluşan 65 kişi gözaltına alınmıştı. İşçiler ve sendikacılar ‘Hak ve özgürlükleri kısıtlama’ suçlamasıyla yargılandı. Mahkeme 5 işçi ve 4 sendikacıya 1’er yıl 3’er ay hapis cezası verdi.