Üretim için her türlü riski göze alarak çalıştırılan işçilere yaygın olarak Covid-19 PCR testi yapmak doğrudur. Ancak yapılan bu test için yasal olarak herhangi bir ücret alınamaz

İşçilere yapılacak Covid-19 testi için ücret alınamaz!

Dr. Ergün DEMİR - Dr. Güray KILIÇ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kocaeli Sanayi Odası’nın organizasyon desteğinde Gebze’de, günlük 5 bin test kapasiteli bir laboratuvar kurduklarını 2 Mayıs'ta kamuoyuna duyurdu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, basında yer alan açıklamasında, “Bu laboratuvarda işçilere uygulanacak Covid-19 testlerinin ücretli olduğunu, işin sahada numune toplayan bir şirkete ihale edilmeden verildiğini, Sağlık Bakanlığı'nın Odalar Birliği ile birlikte 'Testleri bedava yapacağız' dediğini ama fiili uygulamanın farklı olduğunu” kaydetti.

İhale alan şirket sahibinin ise, "Test bedeli’ adı altında 30 TL alınıyor. Şimdi şöyle düşünün, siz SGK’lısınız ve özel hastaneye gidiyorsunuz. Katılım ücreti olarak 12 TL ödemiyor musunuz? Aynı şey, bu kadar. Bu 30 TL işverenden alınıyor” ifadesi basında yer aldı.

Covid-19 Yetkilendirilmiş Tanı Laboratuvarları Listesi, Sağlık Bakanlığı internet sitesinde mevcut. Toplam sayısı 114 olan bu laboratuvarlar arasında halen Gebze’de kurulan bu test merkezi yer almıyor: https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/covid-19-yetkilendirilmis-tani-laboratuvarlari-listesi

TEST ÜCRETİ ALMAK YASAL DEĞİL

Kamuoyuna yansıyan haberde de belirtildiği gibi işçilere yapılan Covid-19 PCR testi için herhangi bir ad altında yasal olarak test ücreti alınabilir mi?

Bilindiği gibi AKP iktidarı döneminde kamu kaynaklarından desteklenerek büyütülen özel sağlık sektörü, pandemi döneminde bile Covid-19 hastalığına “maliyet” ve “kâr” penceresinden baktı ve özel hastanelere müracaat eden Covid-19 ön tanı/tanılı hastalardan her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret aldı. Sağlık Bakanı ise özel sağlık kuruluşlarında hastalardan neden ücret alındığı sorulduğunda ‘alınmaması gerekir’ diyerek konuyu geçiştirdi.

Salgının başlamasından bir ay sonra kamuoyunun yoğun baskıları sonucu 9 Nisan'da Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği'nde bir değişiklik yaparak pandemi süresince Covid-19 ön tanılı/tanılı hastaları acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine aldı.

Buna göre 09.04.2020 tarihinden sonra hiçbir özel sağlık kuruluşunda Covid-19 ön tanı/tanılı hastalardan yasal olarak hiçbir suretle yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret alınamaz.

Özetle, Kocaeli-Gebze sanayi bölgesinde işçilere yapılan Covid-19 PCR testi için işçilerden ya da işverenlerden herhangi bir ad altında 30 TL ücret alınması mevcut mevzuata göre yasal değil.

Sonuç olarak;

AKP iktidarı, salgın yönetimi yerine algı yönetimi yaparak, bulaşın yayılımını önlemeden çok, salgını fırsata çevirmeye ve oya tahvil etmeye çaba harcıyor.

Amerika ve İngiltere başta olmak üzere 57 ülkeye kişisel koruyucu ekipman ve sağlık malzemesi göndermekle övünen AKP iktidarı, vatandaşlara vaat ettikleri beş adet maskeyi ücretsiz dağıtamayınca çareyi satışta buldu.

Öyle anlaşılıyor ki şimdi de "Yaygın tarama testi yapacağız" diyerek işçilere yapılan testlerden ücret alıp durumu fırsata çevirme işlemlerine devam ediyor.

Bu uygulamalar, salgının ilk günlerinde olduğu gibi vatandaşlardan özel sağlık kuruluşlarının ilave ücret aldığı döneme yavaş yavaş geri dönme girişimleri olarak görülüyor. Eğer tepki verilmez ise yasal olmayan bu uygulamaların arkasının geleceğini tahmin etmek güç olmasa gerek.

Salgın başlangıcından bu yana talep ettiğimiz gibi tarama ve takip amacıyla fabrikalar, yurt, huzurevi, askeriye, sağlık kuruluşları gibi toplu bulunan, yaşanan yerlerde yaygın olarak PCR testi yapılması girişimleri olumlu. Ancak elde edilen bilgiyi şeffaf biçimde paylaşmak, bilimin yol göstericiliğinde değerlendirmek ve kamusal bir hizmet olduğu bilinciyle hareket ederek yasalara uygun biçimde herhangi bir ücret talep etmeden gerçekleştirmek koşuluyla...