Asil Çelik’te yaklaşık 700 metal işçisinin dün başlatacağı grev, ‘milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’ gerekçesiyle ertelendi!

İşçilerin grevi milli güvenliği bozarmış!

Bursa Orhangazi’de bulunan, 674 işçinin çalıştığı Asil Çelik fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin dün sabah başlatacağı grev, gece yarısı alınan Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve tüm bakanların imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, grevin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu’ iddia edildi!

Kararda özetle şu ifadeler kullanıldı: “Asil Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine bağlı işyerlerinde Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından alınmış bulunan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden altmış gün süreyle ertelenmesi kararlaştırılmıştır.”

‘Ekmeğimiz YHK’nin insafına bırakıldı’
Fabrika yönetimi ve sendika arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde sendika yüzde 25 zam, enflasyon farkı ve kıdem farkı talep etmiş, Asil Çelik patronu ise yüzde 7,2 zam dayatmasında bulunmuştu. Sendika bunun üzerine grev kararı almıştı.
Sabah saatlerinde fabrikanın önünde toplanan işçiler, grevin ertelendiğini öğrendi. İşçiler karara büyük tepki gösterirken, sendikadan yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

“18 Ocak 2017 tarihi itibariyle çıkacağımız grev, aynı gün gece yarısı Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmiştir. Hukuki olarak ertelenme olarak ifade edilen bu durumun ne yazık ki aslında fiili olarak yasaklanma anlamı taşıdığı tüm kamuoyunca çok iyi bilinmektedir. Ne yazık ki işçilerin ekmeğini ve çalışma koşullarını doğrudan ilgilendiren ve evrensel anlamda tartışılamayacak bir hak olan özgür toplusözleşme düzeni, bu kararla bir kez daha zedelenmiştir. Ne yazık ki AKP hükümeti, sendikamızın pazarlık gücünü tamamen elinden almış, işçinin evine götüreceği ekmeği ve kaderini işverenin ve Yüksek Hakem Kurulu’nun insafına bırakmıştır.”

Birleşik Metal-İş, tüm bu engellemelere rağmen gerek üyelerinin gerekse işçi sınıfının ortak çıkarları adına mücadeleyi sürdüreceğini de duyurdu.

Emek örgütlerinden yasaklamaya tepki
Grevin ‘erteleme’ adı altında yasaklanmasına, başta DİSK sendikaları olmak üzere emek örgütlerinden de tepki geldi. Nakliyat-İş’ten yapılan açıklamada, “Asil Çelik grevinin yasaklanması işçi düşmanlığıdır. Kabul edilemez, protesto ediyoruz. Asil Çelik işçilerinin insani ve haklı taleplerinin, grevinin, ülkenin milli güvenliği ile ne alakası var?” ifadeleri kullanıldı. Genel-İş’ten yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Milli güvenliği bozma gibi soyut ve keyfi gerekçelerin evrensel bir hak olan grev hakkını ortadan kaldırdığını savunuyoruz. Grev haktır, yasaklanamaz!”