DİSK-AR’ın İŞKUR verilerinden yararlanarak hazırladığı, Covid-19 dönemindeki ekonomik yardımlarla ilgili bültene göre işverenlere aktarılan kaynak işçiye verilseydi işçiler 3 kat daha fazla nakit desteği alabilecekti.

İşçilerin hakkı patrona verildi

HABER MERKEZİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR), İŞKUR verilerinden yararlanarak hazırladığı basın bültenine göre salgın sürecinde işverenlere 22,6 milyar lira kaynak aktarılırken 2,6 milyon işçiye sadece 11,4 milyar lira nakit desteği verildi. İşçiye verilen destek, işverenlere aktarılan kaynağın yarısından daha az. Bültende “İşverenlere aktarılan kaynak işçilere ödenseydi nakdi ücret desteği şimdikinin üç katından fazla olabilirdi” ifadeleri yer aldı.

İŞKUR pazartesi günü Nisan 2021 dönemine ait İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) Bülteni’ni yayımladı. DİSK-AR verilerden hareket ederek ‘Covid-19 Döneminde de İŞKUR İşverenlere Çalıştı’ başlıklı bülten hazırladı. Bültene göre işçilere verilen nakit desteği, işverenlere ayrılan kaynağın yarısından daha az. Salgın sürecinde işverenlere 22,6 milyar lira kaynak ayrılırken 2,6 milyon işçiye ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sadece 11,4 milyar lira nakit desteği verildi.
Ayrıca işçiye ait İşsizlik Sigortası Fonu’nun yüzde 27’si ise işverenlere peşkeş çekildi. Salgınla geçen Nisan 2020-Nisan 2021 arasındaki 1 yıllık sürede 3,7 milyon işsize yapılan ödeme 33 milyar lirada kaldı.

Covid-19 döneminde 17 Nisan 2020’de başlayan işten çıkarma yasağından dolayı ücretsiz izin uygulamalarının yaygınlaştığı hatırlatılan bültende “Milyonlarca işçi 2020’de günlük 39 TL, Ocak 2021 itibariyle günlük 47 TL olan nakdi ücret desteğine mahkûm edildi. İşverenlere aktarılan kaynak işçilere ödenseydi nakdi ücret desteği şimdikinin üç katından fazla olabilirdi” dendi.

Covid-19 öncesi dönemde de İŞKUR giderleri arasında, işverenlere yapılan toplam ödemelerin işsizlik sigortası ödemelerinden daha fazla olduğu hatırlatıldı. Bültende şu ifadelere yer verildi: “İŞKUR’un gelir gider tablosuna göre Covid-19 döneminde de işçilerin ödemeleriyle oluşan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere devasa kaynaklar aktarılmaya devam edildi. Bu dönemde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yaklaşık 22,6 milyar lira işverenlere aktarıldı. Bu dönemde işçilere yapılan 11,4 milyar TL nakdi ücret desteği ve 33,1 milyar TL kısa çalışma ödemesi toplamı ise 44,5 milyar TL oldu.”

Covid-19’un görülmeye başladığı Mart 2020’den bu yana İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsize sadece 5,2 milyar lira işsizlik ödeneği ödemesi yapıldı. Ancak işverenlere 19,6 milyar TL doğrudan teşvik ve destek verildi. İşbaşı eğitim programları da dahil edildiğinde Nisan 2020 ve Nisan 2021 arası dönemde işverenlere yapılan ödemeler 22,6 milyar TL’yi buluyor. İşverenlere yapılan ödemeler toplam İŞKUR giderlerinin yüzde 26’sını oluşturuyor. Salgın döneminde İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığının ciddi bir biçimde azaldığı aktarılırken şu ifadelere yer verildi: “İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımı farklı boyutlara ulaştı. Salgın öncesinde 132 milyar TL olan işsizlik sigortası fonu varlığı Nisan 2021 itibariyle 89 milyar TL’ye düştü. İşsizlik Sigortası Fonu amacına uygun bir biçimde kullanılsaydı Nisan 2021 itibariyle fon varlığı 89 milyar 316 milyon 482 bin TL değil 111 milyar 883 milyon 109 bin TL olacaktı. Böylece işçiler Covid-19 döneminde daha fazla destek alabilecekti.”