İşçilerin sendika seçme özgürlüğüne müdahale

EMEK SERVİSİ

Urfa’daki Öz-ak Tekstil Fabrikası’nda Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’ndan istifa ederek DİSK Tekstil’e üye olan işçilere, yandaş sendikaya dönmeleri için baskı yapılıyor. Yönetim işçileri işten atmakla tehdit ediyor.

İşçiler 3 yıl önce Öz İplik-İş’te örgütlenmiş; ancak sendikanın kendilerine sormadan sözleşme imzalaması ve sorunlarıyla ilgilenmemesi nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşamıştı. Bunun üzerine işçiler, 4-5 ay önce sendikadan topluca istifa ederek DİSK Tekstil’e üye olmaya başladı.

Bu durumu kabullenemeyen fabrika yönetimi ise Öz İplik-İş ile birlikte işçilere DİSK Tekstil’den istifa etmeleri için yoğun baskı yapıyor. İşçiler, fabrika müdürleri ve bölüm ustaları tarafından tek tek aranarak yeniden Öz İplik-İş’e üye olmamaları durumunda işten atılmakla tehdit edildiklerini belirtiliyor.

6 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, DİSK Tekstil’e üye olduktan sonra fabrikanın üretim müdürü ve şefleri tarafından defalarca tehdit edildiklerini söylüyor. İşçi, “Bize ‘Fabrika kapanır, işsiz kalırsınız, zaten sendika var ne yapacaksınız yenisini, sizi kapının önüne koyarız’ diyorlar. Mobbing uyguluyorlar. Virüse rağmen günde sadece 2 defa lavaboya gitmemize izin veriyorlardı” diyor.

Bir diğer işçi ise ustaların kendilerini tek tek arayarak “DİSK’ten çıkmazsanız bayramdan sonra çıkışınız verilecek” diyerek kendilerini tehdit ettiğini anlatıyor. Baskılara direneceklerini, geri adım atmayacaklarını belirten işçi, “Zorbalıkla bizim özgür irademizle DİSK Tekstil’e geçmemizi engellemeye çalışıyorlar. Bunların ifşa olması lazım, lütfen sesimizi duyun, bu zulme engel olun” diye konuşuyor.

iscilerin-sendika-secme-ozgurlugune-mudahale-735192-1.

6,5 yıldır çalışan bir diğer işçi ise DİSK Tekstil’den istifa ederek Öz İplik-İş’e geri dönmeleri için fabrika yönetiminin Öz İplik-İş aracılığıyla kendilerine para teklif ettiğini söylüyor.

FABRİKA YÖNETİCİLERİSUÇ İŞLİYOR

DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor: “Öz-ak Tekstil işçileri, sendikal mücadelenin her aşamasında işçinin söz ve karar sahip olacağı, demokratik ve şeffaf bir işleyişin olduğu bir sendika istiyor. Biz de DİSK Tekstil olarak işçilere böyle bir sendikal anlayış ve mücadelenin sözünü ve güvenini vererek bu örgütlenmeyi başlattık. Ancak salgın riskinden dolayı nisan ayı başından beri üretime ara verilen fabrikada, yönetim Öz İplik-İş ile işbirliği içinde bir süredir baskı, tehdit ve rüşvet gibi yöntemlerle işçileri sendikamızdan istifaya zorluyor. Sendikalı olmak ve işçilerin istediği sendikaya üye olma özgürlüğü, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış bir haktır. İşçilerin sendikal örgütlenme özgürlüğüne engel olmak, sendikadan istifaya zorlamak ise suçtur. Eğer yönetim bu tutumundan vazgeçmezse resmi tatil biter bitmez bu suçu işleyen tüm yöneticiler hakkında tek tek suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca yasal, demokratik, fiili ve meşru her türlü mücadele yolunu sonuna kadar kullanacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”