AKP’nin seçim ayarlı “ek maaş zammı” teklifine şerh düşen muhalefet, torba kanun teklifi yöntemini eleştirdi, İşsizlik Fonu’ndan patronlara her işçi için 400 TL aktarılacak olmasına karşı çıktı.

İşçinin hakkı sermayeye aktarılıyor

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 zam öngören, en düşük emekli maaşını ise 5 bin 500 TL’ye yükselten kanun teklifine karşı muhalefet şerhi hazırlayan CHP ve HDP, düzenlemelerin “Anayasa’ya aykırı” olduğunu bildirdi. İşverene asgari ücret desteği adı altında yapılacak 'Her işçi için 400 TL’lik ödemenin İşsizlik Fonu’ndan sağlanacağını bildiren muhalefet, “İşsizin hakkı sermayeye aktarılıyor” dedi.

Yaklaşan seçim sürecinde mevcut zamlara eklemeler yapma kararı alan iktidar, bu yönde hazırladığı kanun teklifini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan MHP'nin de desteği ile geçirdi. Zamlarla birlikte İstanbul’da gerçekleştirilecek Şampiyonlar Ligi finali için gelir ve kurumlar vergisi istisnasının da hayata geçirildiği teklifin kanun yapma tekniklerine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydeden Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, kaleme aldıkları muhalefet şerhinde, “Hukuk literatüründe gerçek bir yasa türüne karşılık gelmeyen, son dönemde Türk siyaset ve hukuk dünyasında tartışılan ve ‘yasama kurnazlığı’ suçlamalarıyla tepki toplayan bu yasa türü hukuk literatürümüz ve hukuk kalitesi açısından ciddi sıkıntılar doğurmaktadır” ifadelerini kullandı. CHP’nin muhalefet şerhinde ayrıca şunlar vurgulandı:

“Çok sayıda kanunda ve KHK’de aynı anda torba yasa mantığıyla ilgili komisyonlarda detaylı olarak tartışma ve inceleme yapılmaksızın değişiklik yapılması veya yeni hükümler ihdası hem mevzuatta hem de uygulamada ciddi sorunlara neden olmaktadır. 2018 yılının ikinci yarısında başlayan ve adına ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adı verilen ucube yönetim sisteminde iktidarın torba yasa teklifi hususundaki ısrarı ve aceleciliğinin nedeni tarafımızca anlaşılamamaktadır. Konu ve kapsam itibarıyla biri biriyle ilgisi bulunmayan bazı kanunların mevcut hükümlerde ve sistemde büyük boyutlu değişiklikler yapan söz konusu maddelerin adına ‘torba yasa’ adı verilen bir yöntemle acele ile yasalaştırılmasını doğru bulmuyoruz.”

HDP DE KARŞI ÇIKTI

HDP Milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde de düzenlemeler eleştirildi. İşverene İşsizlik Fonu’ndan yapılacak ödemeye de atıfta bulunulan şerhte, şunlar vurgulandı:

“İşsizlik Fonu, belli bir süre de olsa işsiz kalan yurttaşların korunması için oluşturulmuş bir fondur. Bu fonun kullanım amacı yasal olarak açık şekilde belirtilmesine rağmen AKP, hükümetleri boyunca bu fonu işsizleri güvenceye almaktan çok sermayeye kaynak aktarımı için kullanmıştır. AKP’nin sermayeyi önceleyen bu tutumu neticesinde İşsizlik Fonu talan edilmeye devam etmektedir. Bu teklifte yasaya aykırı olarak yapılmak istenen düzenlemeyle işverene asgari ücret desteği kapsamında her işçi için 400 TL, işsizlik fonundan karşılanmak istenmektedir. Yani işsizin hakkı bir kez daha sermayeye aktarılmaya çalışılmaktadır.”