İşçinin hakkını araması suç oldu

Yaren ÇOLAK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan 12 işçi, Anayasal haklarını kullandıkları için Kod-46 ile işten çıkarıldı. Belediye’ye 2017 yılından kalma fazla mesai ücretleri için dava açan güvenlik görevlisi 12 işçi geçen ay Kod-46 ile tazminatsız şekilde işten çıkarıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Personel A.Ş tarafından gönderilen hizmet akdi fesih belgesinde işten çıkarma gerekçesi olarak ise şu ifadeler kullanıldı: “Alacaklarınız bulunduğu iddiasıyla Tekirdağ İş Mahkemeleri nezdinde kurumumuz aleyhinde alacak davası açmış bulunmaktasınız.” Anayasal haklarını kullanan işçilere “işverenin güvenini kötüye kullanma” hükmü uygulanarak Kod-46 zulmü yaşatıldı.

Bu defa da işe iade davası açan işçiler, maruz kaldıkları hukuksuzluğa tepkili. İşten çıkarılan güvenlik görevlisi Gökmen Karagöz, “Hakkımızı aradığımız için işten çıkarıldık. Telefonuma gelen mesajdan Kod-46 ile işten çıkarıldığımı öğrendim. 7 senedir belediyede güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 40-50 bin liralık bir alacağımız var ve hakkımı aradım. Bunun nesi suç?” diye sordu. Karagöz sözlerini şöyle sürdürdü: “2017’de Uzay Güvenlik firmasına bağlı çalışıyorduk. Belediye firmayla anlaşmasını feshetti. O dönem de daha 19 aylık anlaşmamız vardı. Konuyu anlattık ‘Murat Güvenlik ile anlaştık onla sözleşme imzalayın’ dediler. Ancak önceki sözleşmemize göre hem ücret düşüktü hem de sosyal haklarımız elimizden alınmıştı. ‘İşinize gelirse çalışın gelmezse çalışmayın’ dendi. Mecbur çalıştık bir gün haklarımız verilir umuduyla da bekledik. Alamayınca mahkemeye başvurduk.”

HAK ARAMA HÜRRİYETİ GASP EDİLDİ

Davanın avukatı Emre Köprülü ise işçilerin hak arama hürriyetlerinin gasp edildiğinin altını çizerek “Bu bir fesih nedeni yapılamaz” dedi. Konuya dair iki davanın da Tekirdağ İş Mahkemesi’nde devam ettiğini belirten Köprülü, “Önce işçilerin fazla çalışma, ücret, fazla çalışma alacağı ve bakiye ücret alacaklarını talep ettiğimiz davayı açtık. Ardından da hukuksuzca haklarını aradıkları için işten çıkarılan işçilerin işe iade davasını açtık. Sürecin takipçisi olacağız. Anayasal haklarını kullanan kimse işten çıkarılamaz” diye konuştu.