İstanbul’da Crakers Pizza’nın şubelerinde çalışan işçilerin ücretleri aylarca ödenmedi. Birçoğu sigortasız çalıştırılan işçiler “Hukuk sürecini başlattık. Hakkımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

İşçinin maaşını bile ödemiyorlar

Deniz Güngör

İstanbul'da franchise haklarını alan MSNE Turizm’in işlettiği Crakers Pizza’nın Metropol AVM, Küçükyalı, Göztepe, Meydan AVM, Ataşehir ve Ümraniye şubelerinde sigortasız çalıştırılan ve aylardır maaşları ödenmeyen işçiler, haklarını talep ediyor.

16 Mart’ta Ataşehir’deki şube önünde yapılan eylemin ardından Crakers Pizza, işçilerin maaşlarını hızla ödeyeceğini söyledi ancak firma sözünü tutmadı. Hak gaspına uğrayan işçiler BirGün’e konuştu.

MAAŞ YATMADI SİGORTA YAPILMADI

Eski işçi Gülistan Silinsin, “İşe girdikten sonra kimsenin maaşını alamadığını öğrenip işten ayrıldım. Bana maaşımı bir sonraki ay yatacağını söylediler. Her defasında bizi ‘Bir sonraki ay vereceğiz’ diyerek oyaladılar, hala maaşımızı alamadık” dedi. Yaşadıkları haksızlıkları Twitter’dan duyurduğunu, paylaşımının silinmesi için kendisine rüşvet teklif edildiğini belirten Silinsin, “Yaptığım paylaşımdan rahatsız oldukları için paylaşımımı silersem genel müdür olabileceğimi ve maaşımı hemen yatıracaklarını söylediler. Ancak ben bu teklifi kabul etmeyerek arkadaşlarımın maaşının ödenmesini istedim” diye konuştu.

İŞÇİLER DÜNYANIN KAHRINI ÇEKİYOR

Her gün işe giriş ve çıkış saatlerinin takip edildiğini anlatan Silinsin, “Haklarımızın gasp edildiğini anlattığımızda giriş ve çıkış saatlerimizin tutulduğu defter sanırım ortadan kaldırıldı. Bu yüzden mesai ücretlerimizi hesaplayamıyoruz. Artık mahkeme sürecine başvuracağız” açıklamasında bulundu.

Çalıştıkları süre boyunca sigortalarının ara ara yatırıldığını aktaran eski işçi Oktay Duran Sivridağ ise, “Ben işten çıktıktan sonra sigortamın yapılmadığını öğrendim. Gerçi sadece ben değil bazı işçilerde sigortasız çalıştırılmış” ifadelerini kullandı.

Sigortasız çalıştırılmasının yanında ağır çalışma koşulları olduğunu söyleyen eski işçi Sivridağ, “Ben Crakers Pizza’da motokuryelik yaptım. Tam 32 gün boyunca sigortasız ve sözleşmesiz olarak sabah 10’dan, gece 2’ye kadar çalıştırıldım. 3 yaşında çocuğum var benim. Çocuğumun büyüdüğünü dahi göremedim” diye konuştu. İşten aniden çıkarıldığını söyleyen Sivridağ, “Ahmet Aşık firmanın ortağı. Yeni kurye aldıkları zaman bana ‘Sen artık burada çalışmayacaksın, onlar çalışacak’ dedi. Paramı isteyince de ‘Sen sonra alırsın’ cevabı ile karşılaştım. Bu insanlar bizim hakkımızı yiyen zalimler. Biz işçiler, dünyanın kahrını çekmeye gelmişiz” ifadelerini kullandı.

İşçi Hareketi Koordinasyonu da konuyla ilgili açıklama yaparak 20 işçinin 70 bin lira alacaklı olduğu duyurdu. Buna göre Crakers Pizza, işçileri her defasında “Paramız yok, ödeyeceğiz” veya “Banka değişti, ödeyeceğiz” diyerek oyaladı. İşçilerin aktardığına göreyse alacaklarını 6 taksit yaparak ödeme teklifiyle gelen firma, işçiler bu şartı kabul ettiği halde yine ödeme yapmadı.