İşçinin mücadelesi engel tanımaz

EMEK SERVİSİ

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Farplas fabrikasında işçilerin patronun zam oranına karşı başlattığı eylem, sendikalaşmaya evrildi. Taleplerini sendika ile alacaklarını söyleyen işçiler örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam ediyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler fabrika yönetiminin çok sayıda şirket üzerinden işçilerin işkollarını değiştirerek sendikalaşmayı engellemeye çalıştığını iddia etti.


İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlamalarının ardından işverenin sendika düşmanlığı yaparak daha önce vermediği sosyal haklara dair söz verdiği belirtildi. Gazetemize konuşan bir işçi, “Biz arkadaşlarımızın hakkı için burada direniyoruz” derken Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Sürekli işkolu değişikliği yaparak sendikalaşmanın önüne geçmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Fabrika içerisinde işveren tarafından işçilere yapılan zamlarda eşit davranılmadığını belirten bir işçi “Maaşlarımız düşüktü ve yönetim sevdiği kişilere daha fazla zam uyguluyordu. Bilgimiz olmadan mesaiye yazılıyorduk, mesaiye kalmayınca primimiz kesiliyordu. Operatör arkadaşlarımıza 20-30 lira gibi bir zam teklifi yapıldı ancak bazı arkadaşlara daha farklı zam teklifi yapılmış” dedi.

Yapılan haksızlıklara karşı sendikalaştıklarını aktaran işçi: “Yapılan zam teklifinin ardından makinaları kapatarak direnişimize başladık. Ancak sendikal hakkımızı kullanmamızın önüne geçmek için ikramiyelerimizi iyileştirmeyi teklif ettiler ancak bize 4 değil 8 ikramiye bile verseler biz direnişimizden vazgeçmeyeceğiz.”

Yapılan zam açıklamalarının ardından örgütlenmeye başladıklarını söyleyen Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, önemli miktarda çoğunluğu sağladıklarını belirtti. Aydın son olarak şunları aktardı: “Sendikayı kırmak için elinden geleni yapıyorlar, ‘Sendikaya gitmeyin istediğinizi vereceğiz’ algısı yaratmaya çalışılıyor. Önceden de işçiler ayaklanma başlatmıştı o zaman da daha önce vermedikleri sosyal haklarla sendikayı sokmamayı başardılar ancak şimdi arkadaşlarımız kararlı. 60 yıllık bir fabrika burası, işkolu değişiklikleri yaparak, yasal boşluklardan yararlanarak sendikayı engellemek için elinden geleni yapmışlar. Ancak yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı bu fabrikada sendikasız çalışmaya son vereceğiz.”