Dünyanın dört bir yanındaki meydanlardan emekçilerin isyanı yükseldi. Neoliberal sömürü düzenine karşı 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü’nde alanlardan seslenen kitleler “Emperyalist savaşlara, çatışmalara hayır” dedi. Mücadele vurgusu yapan milyonlar, tek ses oldu. Yunanistan’da “Kapitalist barbarlığın sömürü düzenine karşı çok yaşa 1 Mayıs” sloganları atılırken Güney Afrika’da “Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz” mesajı verildi.

İşçinin öfkesi dünyayı titretti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emekçiler, kadınlar ve gençler dünyanın dört bir yanında tek ses oldu. Avrupa’dan Asya’ya Afrika’dan Avustralya’ya meydanlar, hakları elinden alınan ve düşük ücretlere mahkûm edilen işçilerin ‘insanca yaşam talebiyle’ yankılandı. Pandemiyle beraber ağırlaşan çalışma koşullarına dikkat çekilirken iki yıl aradan sonra kitlesel eylemler düzenlendi.

İSPANYA

Ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan işçiler, maaşların iyileştirilmesi, eşitlik ve kamulaştırma taleplerini yineledi. İspanyollar, 70’ten fazla kentte sokağa çıktı. Madrid sokaklarında 50 binden fazla işçinin bir araya geldiğini vurgulayan UGT tarafından yapılan açıklamada, “Bugün işçilerin günü, haklarımıza sahip çıkmak için sokağa çıkıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

YUNANİSTAN

Atina’da yüzlerce kişi Sintagma Meydanı’na yürüdü. Parlamento binasının önünde PAME Greece tarafından yapılan açıklamada, “Kapitalist barbarlığa ve emperyalist savaşa karşı mücadeleyi güçlendiriyoruz. Sömürü düzeninin kaldırılması için çok yaşa 1 Mayıs” denildi.

SRİ LANKA

Devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa’ya yönelik protestoların sürdüğü Sri Lanka’da siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ülkenin birçok yerinde yürüyüş ve miting düzenledi. Bu yılki mitingler ülkedeki siyasi ve ekonomik krizin ortasında 1 Mayıs olarak adlandırılırken, mitinglere binlerce kişi katıldı.

ENDONEZYA

Mitinge yüzlerce kişi katıldı. İşçiler, açlık, düşük maaş ve işçi ölümlerine karşı pankart açtı.

AVUSTRALYA

Melbourne ve Victoria gibi ülkenin büyük şehirlerinde 1 Mayıs mitingleri düzenlendi. Mitinglerde, yüksek enflasyona, durağan veya düşen ücretlere ve resmi Covid-19 politikalarına yönelik tepkiler hep bir ağızdan yankılandı. Gösteriler muhalefetle birlikte, işçi sınıfı mücadelesinin yeniden ortaya çıktığı bir ortamda düzenlendi.

RUSYA

Başkent Moskova’da, Rusya Komünist Partisi (KPRF) çağrısıyla binlerce Tiyatro Meydanı’nda bir araya geldi. KPRF tarafından yapılan açıklamada iktidar tarafından protestoları önlemek için bir bahaneye dönüşen koronavirüse dikkat çekildi. Açıklamada, “1 Mayıs’ın proletaryanın baskı ve sömürüye karşı mücadelesinin bir mücadele günü olarak doğduğunu yetkililere hatırlatmayı gerekli görüyoruz. Şimdi eylem yasağı getirenlerden hesap sormak için St. Petersburg’dayız” denildi.

KÜBA

Başkent Havana'da 1 Mayıs kutlamalarında Küba Devrimi liderlerinden Raúl Castro ve Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel kutlamalarda yerlerini aldı. Havana başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs yürüyüşleri düzenlendi. Kutlama, pandemide olağanüstü çalışmaları için sağlık çalışanlarına ve bilim insanlarına adandı. Plaza de la Revolución'daki yürüyüşe yaklaşık 50 bin sağlık ve bilim emekçisi katıldı.

KENYA

Başkent Nairobi’de yüzlerce kişi 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Sendikalar Merkez Teşkilatı Genel Sekreteri Ernest Nadome, bu yıl düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinin ana temalarının istihdam yaratma, barış ve sürdürülebilirlik olduğunun altını çizdi. Miting esnasında sendikalar, asgari ücrette yüzde 23-24 oranında zam yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

ALMANYA

Başkent Berlin’de 1 Mayıs kent merkezindeki tarihi Brandenburg kapısı önünde yüzlerce kişi bir araya geldi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından bu yıl “Geleceği Birlikte Şekillendirelim” başlığıyla düzenlenen 1 Mayıs mitinginde savaşa, yoksulluğa ve silahlanmaya karşı dövizler taşındı. Almanya’nın askeri harcamalar için ayırdığı 100 milyar avroluk bütçe protesto edildi. Berlin’in yanı sıra Hamburg ve Köln’de de binlerce kişi sokaklara döküldü.

FRANSA

Başkent Paris’te Genel Emek Konfederasyonu (CGT), İşçinin Gücü Sendikası (FO), Birleşik Sendikalar Federasyonu (FSU) gibi sendika ve konfederasyonlarına bağlı işçiler, sokaklara döküldü. Yürüyüş ve miting esnasında hükümete yönelik protestolar düzenlendi, tekrardan seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı pankartlar açıldı ve sloganlar atıldı.

İNGİLTERE

İşçiler, İngiltere’de de meydanlarda buluştu. İngiltere’de son yıllarda dayatılan yeni yöntem işçileri işten çıkararak yeni ve kötü koşullarda sözleşmelerle yeni işçi alımları yapmak. Bu nedenle 1 Mayıs alanlarında işçiler bu saldırının son bulmasını talep etti. Başta Londra olmak üzere birçok şehir merkezinde toplanan işçiler, enflasyon oranında işçilere zam talebini yineledi. Londra’da Marks Hatıratı Kütüphanesi önünde toplanan binlerce kişi Trafalgar Meydanı’na yürüdü.

GÜNEY KORE

Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu çağrısıyla işçiler 30 Nisan ve 1 Mayıs’ta iki gün boyunca sokağa çıktı. Ülke çapında düzenlenen mitinglere binlerce kişi katıldı.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) çağrısıyla Rustenburg kentindeki Royal Bafokeng Stadyumu’nda yüzlerce kişi bir araya geldi. Mitinge çok sayıda maden işçisi katıldı. Ücretlerinin iyileştirilmesi için grev başlatarak iş bırakan Sibanye Stillwater madeninden bir işçi “Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.