İşçinin yemek parasına göz diktiler

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Kamu kurumlarında koronavirüs tedbirleri kapsamında hayata geçirilen “Bir gün çalışma, bir gün izin” modeli, sürekli işçi statüsünde çalışanların mağduriyetine yol açtı. İşe gitmediği günlerde yemek ve yol parası alamayacak olan işçiler, “Oradan gelen 500 TL bizim için çok hayatiydi” diyerek tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’nda temizlik personeli olarak çalışan bir işçi, mağduriyetini şu sözlerle dile getirdi: “Koronavirüse karşı alınan kararı doğru buluyorum ama bu süreçte yaşadığımız hak kayıplarının giderilmesini istiyorum. Asgari ücretle geçimeye çalışıyoruz. Yemek ve yol parası bize ilaç gibi geliyordu. Şimdi ondan kesinti yapılacak. Ay sonunu getirmekte zorlanıyoruz, bu haliyle daha da zorlanacağız.”

Bu karardan vazgeçilmesini isteyen işçi, “Benim için yemek parasının kesilmesi demek, evimin ihtiyaçlarını alamamam demek. Keyfi olarak değil, hastalık riskine karşı işe gitmiyoruz. Yemek paramızın kesilmesini istemiyoruz” dedi.

Bir şirkette kat görevlisi olarak çalışan eşinin de ücretsiz izne çıkarıldığını anlatan işçi, “Ayda 2 bin 324 TL ile üç kişi nasıl geçinebilir?” diye sordu.