AKP tarafından iş kazalarını ve iş cinayetlerini önleyeceği iddia edilerek oluşturulan OSGB'ler 10. yılında. Bu 10 yılda iş cinayetleri sürekli artış gösterdi. Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Akbulut, sorunların önüne geçmek için OSGB’lerin kapatılarak, bu alanın özel şirketlere değil kamuya bırakılması gerektiğine dikkat çekti

OSGB'ler mutlaka kapatılmalı
Fotoğraf: Depo Photos

Deniz GÜNGÖR

Her yıl binlerce emekçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken 10 yıldır işyeri denetimleri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) adlı şirketler tarafından yapılıyor. İşverenler ise iş yerlerinde denetimlerini kendi anlaştığı özel OSGB’lere yaptırıyor. Artık katliam boyutunu alan iş cinayetlerinin ise önü alınamıyor. Tük Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk Tabipleri Birliği ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu 10’uncu yılında yasaya ilişkin ülke genelinde eylemler düzenleyecek.

Kabul edilmesinin üzerinden 10 yıl geçen ve AKP iktidarı tarafından iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının çözüleceği iddia edilen 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasasını Türk Tabipleri Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu (TTB İSİH) Başkanı ve Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut ile konuştuk. Akbulut, “Yasa iş kazalarını önlememiş, artmasına da engel olamamıştır” dedi.

YASA ENGELLEMİYOR

Akbulut şunları söyledi: “AKP iktidarı, işçi sağlığı ile ilgili bütünlüklü-temel bir yasa ile iş kazalarının en aza indirileceğini ve meslek hastalıklarının görünür kılınacağını iddia etmişti. Yasanın ihtiyacı karşıladığını söyleyebilmek mümkün değil. Aradan 10 yıl geçti, meslek hastalıkları yine görünmezliğini sürdürüyor ve yasa iş kazalarını bırakınız önlemeyi artmasına da engel olamamıştır.”

Yasa ile işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının özele devredildiğini hatırlatan Akbulut, “OSGB aracığıyla alan taşeronlaştırıldı ve piyasanın vahşi koşullarına terk edildi. Ayrıca sermayenin işçi sağlığını ve iş güvenliğini korumak için yaptığı harcamaları da düşürdü. OSGB’ler, neoliberal politikaların işçi sağlığı alanındaki temel uygulama biçimi. Yasa aynı zamanda sendikaların ve meslek örgütlerinin alandaki gücünü kırmak için araçsallaştırıldı. İş güvenliği uzmanları hukuk önünde tek sorumlu haline getirildi ve patronları koruma altına aldı” dedi.

‘OSGB’LER KAPATILMALI’

“İşçi sağlığı alanını taşeronlaştırarak piyasaya açan OSGB’ler kapatılmalıdır” diye konuşan Akbulut şunları aktardı: “İşyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık çalışanlarının özlük hakları, ücretleri, iş güvenceleri kamu tarafından güvence ve koruma altına alınmalı. İşçi sağlığı ve güvenliği alanını takip edebilecek, inceleme yapabilmesinin yasal düzenlemesi yapılmalıdır.

DENETİMSİZLİK ÖLDÜRÜYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2022’nin ilk beş ayında 3’ü 14 yaş ve altı, 12’si 15-17 yaş arası çocuk işçi olmakla beraber 646 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yüzlerce işçi çoğunlukla ezilme, göçük altında kalma, servis kazası, yüksekten düşme ve ağır çalışma koşullarına bağlı kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.