Yeterli önlem alınmaması, ihmal ve kâr hırsı her gün işçilerin hayatına mal oluyor. İstanbul ve Samsun’da üç ayrı inşaatta çalışan 3 işçi yaşamını yitirdi. Sorumlular yüksek ihtimalle bir gün bile ceza almayacak.

İşe değil ölüme gönderildiler
Fotoğraf: Hakan Kara

Emre YILDIRIM

En riskli iş alanlarının başında gelen inşaat sektöründe önlemsizlik ve kâr hırsı yeni can kayıplarına yol açıyor. Son haber İstanbul Ataşehir’den geldi. Esatpaşa Mahallesi’nde yapımı süren Hacılar Camii’nde çalışan Sinan Bektaş isimli işçi yaklaşık 4 metre yükseklikten moloz dolu zemine düştü. Ambulansla hastaneye kaldırılan Bektaş tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

CAMİ İNŞAATINDA CİNAYET

Mahalle sakinleri ise inşaatta gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü. İsminin açıklanmasını istemeyen bir mahalleli, “İnşaat ve çevresindeki çalışmalar gerekli tedbir ve önlemler alınmadan yürütülüyordu. Her gün düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelinen bir şantiye alanı var. Bu durumu gerekli kurumlara defalarca bildirmemize rağmen hiçbir adım atılmadı. İnşaatın çevresinde ise konulması zorunlu olan bilgi tabelası ve uyarıcı levha bulunmuyor” dedi.

İnşaatta herhangi bir inceleme yapılıp yapılmadığına ilişkin Ataşehir Belediyesi yetkilileri “Bu alanda yetki bizde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı sorumlu dedi.. Ataşehir İlçe Müftülüğü yetkilileri ise konuya ilişkin sorumuza “Olaydan haberdarız. Ancak bilgi veremeyiz” cevabını verdi.

HERKES SUS PUS

Caminin yapım işlerini yürüten Hacılar Camii ve Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma Derneği’nden ise hiçbir yetkiliye ulaşılamadı. Öte yandan caminin yapımı için geçen yıl arazideki onlarca ağaç kesilmişti. Bölge halkı, ağaçların kesilmemesi için imza kampanyası yapmış, ancak tüm itirazlara rağmen inşaata başlanmıştı.

TÜNELDE CAN KAYBI

İstanbul’da bir başka işçi ölümü ise İstanbul Pendik’ten geldi. Sabiha Gökçen Havalimanı iç yol tünelinin inşaatında çalışan 24 yaşındaki Yusuf Koç’un içine girdiği silindir şeklindeki demirler yan yattı. Demirlerin altında kalan Koç, Pendik Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. İşçi, yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

İş cinayetinde ölenler arasına dün Iraklı bir işçi de eklendi. Daha iyi bir yaşam umuduyla ülkesini geride bırakan 30 yaşındaki Wood Sarey, Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bir inşaatta çalışmaya başladı. Sarey, çalıştığı inşaatın iskelesinde dış cephe mantolama işi yaparken dengesini kaybederek düştü. Canik ilçesinde özel bir hastaneye kaldırılan Sarey, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Polis ekipleri, müteahhit S.K. ile dış cephe mantolamasını yapan firmanın yetkilileri S.S. ve E.S.'yi ifadelerini almak üzere emniyet’e götürdü.