Tel Aviv yasadışı yerleşim yerlerini büyütmeyi sürdürürken İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nde Filistinliler alanlardan seslendi: Halkımızın topraklarından asla vazgeçmeyeceğiz.

İşgale karşı direniş
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kurulduğu günden bu yana Filsitin topraklarını parça parça yutan İsrail, tepkilere rağmen yasadışı yerleşim birimleri kurmaya devam ederken Filistinliler 30 Mart Toprak Günü’nde alanlara çıktı. İşgale karşı direnişin sembolü haline gelen ve bu yıl 47’ncisi düzenlenen gün dolayısıyla Gazze’de ve pek çok yerde etkinlikler, yürüyüşler düzenlendi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde kitlesel yürüyüşte Filistin bayrakları ve İsrail’in 1948 yılında işgal ettiği Filistin beldelerinin isimlerinin bulunduğu pankartlar taşındı, marşlar okundu ve sloganlar atıldı. Öğrencilerin de katıldığı etkinlikte, "Filistin halkı, topraklarından asla vazgeçmeyecek" yazılı dövizler taşındı.

DÜNYAYA ÇAĞRI

Gazze’deki yürüyüşte yapılan konuşmalarda, Filistin topraklarının İsrail hükümetince gasp edilmiş olduğu ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına maruz kaldığı bir zamanda Filistin Toprak Günü’nün kutlandığı belirtildi. Filistinlilerin maruz kaldığı saldırılar karşısında dünyanın sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade edilerek, Filistin halkının topraklarından asla vazgeçilmeyeceği vurgulandı.

PARÇA PARÇA İŞGAL

İsrail işgali yayılırken Filistin İstatistik Merkezi’nin Mart 2015’teki verilerine göre İsrail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler kendi vatanlarının sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.

Batı Şeria’nın güneyindeki Kefar Atsiyon Yahudi yerleşim birimi, İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinin hemen ardından kurduğu ilk Yahudi yerleşim birimi olarak kabul ediliyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te 13, Batı Şeria’da 253 yasadışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Yasadışı yerleşim birimi karşıtlığıyla bilinen İsrailli sivil toplum kuruluşu "Barış Şimdi" hareketine göre, Yahudi yerleşim birimleri Batı Şeria’nın yüz ölçümünün yüzde 13’üne tekabül ediyor.

TUTUKLULAR BIRAKILSIN

Öte yandan İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek gösterileri de sürüyor. Gazze’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) önündeki gösterilerde binlerce Filistinli tutsağın insanlık dışı koşullarda tutulduğu belirtilerek, hasta tutukluların serbest bırakılması istendi.

Toprak günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Deir Hanna beldesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait arazilere el koydu. Bunun üzerine Filistinliler, bu gaspa karşı gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı. İsrail polisi ile İsrail vatandaşı Filistinliler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle 30 Mart Toprak Günü olarak anılıyor. O günden bu yana Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.