Batı ile Türkiye arasında yaşanan IŞİD’ci krizi derinleşiyor. Türkiye’nin iade ettiği ABD’li IŞİD’ci, Yunanistan kabul etmeyince ortada kaldı. Avrupa IŞİD’cileri geri almayınca sorun büyüdü

IŞİD’ci ortada kaldı

HABER MERKEZİ

IŞİD’cilerin Türkiye tarafından sınırdışı edilmesine ilişkin pazartesi başlayan süreç, iade krizini derinleştirdi. ABD vatandaşı olan ancak Washington yönetimi tarafından ülkeye kabul edilmeyen Türkiye’nin sınırdışı ettiği IŞİD’ci Yunanistan sınırında tampon bölgede mahsur kaldı. Atina yönetimi söz konusu IŞİD’ciyi kabul etmeme kararı aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi yaptığı son açıklamada, söz konusu IŞİD’ciyle ilgili görüntüye “Arada kalmış, kalmamış bizi ilgilendirmez. DEAŞ’lıların iadesine başladık. Şimdiye kadar biz düşündük, şimdi onlar düşünsün” dedi.

UYGULAMA BM’NİN SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

IŞİD’cileri ülkelerine almamak için vatandaşlıktan çıkarma yoluna giden Avrupa ülkeleriyle gerilim de arttı. Avrupalı ülkelerin IŞİD’cileri ülkeye almamak için vatandaşlıktan atma yoluna gitmesi 1961 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’yle güvence altına alınan vatandaşlık hakkına aykırı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 30.08.1961 tarihinde kabul edilen Vatansızlığın Azaltılmasına Dair Sözleşme’nin 8. maddesinin birinci fıkrasında, “Bir sözleşmeci devlet, hiç kimseyi vatansız duruma düşürecek biçimde vatandaşlıktan çıkaramaz” ifadesi yer alıyor. Sözleşmede, “Sözleşme, vatandaşlık hakkını sağlamayı ve vatansızlık hallerinin önüne geçilmesini; dünyada yaşayan herkesin bir vatandaşlığının olmasını ve vatandaşlığı bulunmayan kimsenin kalmamasını hedeflemektedir” vurgusu yapılıyor.

AVRUPA'DAN İADE ÇAĞRISI

Türkiye’nin IŞİD zanlılarını ülkelerine sınır dışı etmeye başlamasına Avrupa’dan tepkiler sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Maas Türk makamlarından IŞİD’lilerin iadeleri konusunda detaylı bilgileri kendileriyle paylaşmasını istedi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn ise iade kararı nedeniyle Türkiye’yi eleştirdi.

AVRUPA’DAN 5 BİN KİŞİ IŞİD’E KATILDI

Brüksel merkezli Egmont Enstitüsü yayımladığı bir çalışmada hangi Avrupa ülkesinin ne kadar IŞİD üyesi vatandaşı bulunduğunu içeren bir araştırma yayınlamıştı. Buna göre, Avrupa’dan 2011 yılından beri 5 bin 300 civarında kişi, IŞİD saflarına katılmak için Suriye ve Irak bölgesine seyahat etti. Bu kişilerin yaklaşık üçte birinin Avrupa’ya geri döndüğü, üçte birinin ise öldüğü tahmin ediliyor.