IŞİD’ciler ne olacak?: Ateş topu Türkiye’nin kucağında

POLİTİKA SERVİSİ

Türkiye'den Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri harekât için hazırlıkların sürdüğüne dair açıklamalar ve sınırda hareketlilik sürerken, Trump Türkiye'yi olası bir operasyonda limitleri aşmaması gerektiği konusunda ikinci kere uyardı. ABD Başkanı, Türkiye'nin, diğer bölge ülkeleri ve Avrupa ile birlikte "tutuklu IŞİD'liler ve ailelerine göz kulak olmak zorunda olduğunu"nu söylemesi ise "Bölgedeki IŞİD'lilere ne olacak" sorusunu beraberinde getiriyor. IŞİD'in 2014'te Tel Ebyad, Cerablus ve El Rai'yi ele geçirip Türkiye sınırlarına dayandığı dönemlerden 2016'ya kadar Suriye krizine müdahil pek çok tarafın "IŞİD'i desteklemek veya en azından örgüte göz yummakla" itham ettiği Türkiye'nin bu kampları nasıl yöneteceği tartışmanın önemli bir boyutunu oluşturuyor. Türkiye’nin güvenliğini nasıl tehdit edileceği ise en önemli mesele…

Konuyu Orta Doğu uzmanı Faik Bulut ile konuştuk. Bulut, “Trump Türkiye’yi cehennem zebanilerinin kapısında bırakmış oldu. Muhtemelen Türkiye’nin böyle bir hesabı yoktu. ÖSO denen cihatçıların yerine Milli Suriye ordusu denen elemanlarını kullanacak fakat hesabında olmayan bir şey çıktı: IŞİD” dedi.

CİDDİ BİR İKİLEM AÇIĞA ÇIKTI

Bulut Türkiye’nin ciddi bir ikilemde olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, IŞİD’i ÖSO’culara katarak, oradaki Suriye Demokratik Güçleri’ni ezmek ve bastırmak için bir korucu güç olarak mı kullanacak yoksa Trump’ın dediğini mi yapacak? Muhtemelen IŞİD’liler Türkiye’nin öteden beri destek verdiği ÖSO’nun bir kısmına katılabilirler. Böyle olursa bir felaket olur. Hem de Türkiye’nin IŞİD’i de biz temizleyeceğiz söylemine aykırı olur.”

TÜRKİYE'YE SIZMA TEHLİKESİ

Bulut, IŞID’çilerin Türkiye’ye sızma tehlikesi de olduğunu ifade ederek; “Türkiye’ye sızmaları demek Türkiye’yi hedeflemeleri demek. Batı’ya elimde tutuyorum deyip şantaj kozu olarak da kullanabilir. Bu durağan bir şey değil. Türkiye’nin planını neye göre yaptığına da bağlıdır. Diyelim ki SDG/ PYD Türkiye’nin kara harekâtına direndi. Bu sefer bunlara karşı da imha operasyonlarında kullanılabilir. Kullansın diye söylemiyorum o askeri akıl bunu getirebilir” dedi.

BİTMEYEN PAZARLIKLAR…

Bulut sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rus basının iddialarına baktığımızda Türkiye İdlib’deki bazı İslamcı güçlere yardım etmiş Suriye ordusuna karşı çatışmalarda da kullanmıştı. Bildiğim kadarıyla Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle görüşmeleri var. Gelecek ay da Trump’la görüşmeler olacak. Bu görüşmelerde masaya bu konu da gelecek. O masada diyecek ki ben bunları korudum ve kamp kurdum diyecek ve bunun parasını soracak. Trump bir ateş topunu kucağına attı. Görüşmelerde pazarlık yapılacaktır hem bedeli istenecektir hem de siyasi bir pazarlık yapılacaktır.”