IŞİD üssü Antep’te cihatçılara yönelik fiziki ve teknik takibin 2014 yılında bitmesi ve Emniyetteki cihatçı örgütleri ilgilendiren masanın kaldırılması peş peşe yaşanan katliamlara zemin hazırladı

IŞİD’cileri izleyen komiser hastaneye memur yapılmış

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

IŞİD’in üssü olarak değerlendirilen Antep’te yaşanan gelişmeler, sadece istihbarat zaafı değil, cihatçı saldrılara davetiye çıkaran uygulamaları gözler önüne serdi. Kentte, IŞİD’e yönelik dinlemeler ve teknik takibin 2014 yılının başında sona erdiği ortaya çıktı. Antep’te, El Kaide dosyası kapsamında, 2012 yılında başlatılan dinlemeler, teknik ve fiziki takip 2014 yılının şubat ayında bitti. Dinlemelerin sona ermesinde 17-25 Aralık soruşturmaları ve 1 ile 19 Ocak’ta MİT TIR’larının durdurulması etkili oldu. Bu olaylar sonucunda 21.02.2014 yılında 5626 sayılı kanunla yeni bir yasa çıkartıldı. Buna göre bir şahıs hakkında en fazla 6 ay teknik takip yapılacağı hüküm altına alındı.

Böylece IŞİD militanlarının kişisel hakları da güvence altına alınmış oldu!


Takibin son bulmasıyla militanlar büyük ölçüde rahatlamış oldu! Ancak onların faaliyetlerini daha güvenli bir biçimde sürdürebilmelerine olanak veren bir gelişme daha yaşandı. Yine 2014 Şubat ayında Antep Emniyeti’nin sadece istihbarat biriminden 70’e yakın polis açığa alındı. Böylece El Kaide olarak başlayıp IŞİD’e dönüşen dosyayı takip edebilecek emniyet görevlisi kalmadı. IŞİD ve El Kaide masasına bakan baş komiser görevden alındı ve kurum değişikliği yapılarak, Devlet Hastanesi’ne memur olarak atandı. Tüm bunlar peş peşe gelen katliamlar için uygun ortam hazırladı!

Antep’te başıboş kaldılar Antep’teki teknik ve fiziki takibin sonlanmasıyla Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun, Hacı Ali Durmaz, Ahmet Güneş gibi katliam planlayıcısı isimler, çok uzun süre başıboş kalıp en azından bu şehirde ellerini kollarını sallayarak hareket ettiler.