IKBY bölgesindeki kentlerde peşmerge güçleri IŞİD saldırısı altında. 28 Kasım’dan bu yana peş peşe gelen saldırılarda onlarca peşmerge hayatını kaybetti. Erbil yönetimi IŞİD’le mücadele için uluslararası destek istedi.

IŞİD’den Erbil’i hedef alan saldırılar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak'ın kuzeyinde Bağdat ve Erbil arasındaki ihtilaflı bölgelerde IŞİD'in saldırıları son günlerde yoğunlaştı. 4 Aralık'ta Mahmur yakınlarındaki bir köyde 10 peşmerge ile üç sivilin hayatını kaybetmesine sebep olan IŞİD saldırıları önceki gün de aynı bölgede devam etti. Peşmerge İşleri Bakanlığı, saldırıda bazı askerlerinin öldüğünü açıklasa da sayı vermedi. Reuters haber ajansına konuşan güvenlik yetkilileri de IŞİD'in Luhaiban kasabasını da kontrol altına aldığını söyledi. İsmi açıklanmayan peşmerge komutanı, IŞİD militanlarının vur-kaç taktiği uygulayarak bölgelere saldırdığını belirterek "Alanı uzun süre tutmaktan kaçınıyorlar. Biz de daha fazla saldırıyı engellemek için takviye kuvvet getirdik" dedi. Bölgelerde peşmergeye destek kuvvet olarak Irak Güvenlik Güçleri de konuşlandırıldı.


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IŞİD saldırılarına karşı uluslararası koalisyonun desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Rudaw'ın haberine göre, Erbil’de önceki gün Fransa'nın Irak Büyükelçisi Eric Chevalier ile bir araya gelen Barzani, görüşme sonrası açıklama yaptı. Barzani, "IŞİD'in ortadan kaldırılması ve terörle mücadele konusunda uluslararası toplum ve koalisyonun desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu. Barzani dün peşmerge komutanlarıyla da bir araya gelerek bölgedeki durumu görüştü.

SON BİR HAFTADA SALDIRILAR ARTTI

IŞİD'den Irak'ın kuzeyindeki kentlerin geri alınmasının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen örgütün Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Anbar'ın kırsal bölgelerindeki saldırıları devam ediyor.

IŞİD, 28 Kasım’da Süleymaniye’nin Kuleco kasabasında bir peşmerge aracına düzenlediği bombalı saldırıda beş kişi hayatını kaybetmiş, 29 Kasım'da yeniden Kifri ilçesine düzenlenen saldırı sonucunda ise iki peşmerge can vermişti. IŞİD, 4 Aralık’ta Musul’un Mahmur ilçesi yakınlarında düzenlediği saldırıda 10 peşmerge ve üç sivil hayatını kaybetmişti.

Dışişleri Bakanlığı da Mahmur yakınlarında yapılan saldırının ardından kınama mesajı yayımlayarak, "Terör örgütü DEAŞ tarafından üstlenildiği anlaşılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türkiye, terörle mücadelede Irak hükümeti ve IKBY ile Irak halkının yanında durmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.