İŞİD’e katılmak için 15 yaşında İngiltere’den Suriye’ye giden Shamima Begum, İngiltere vatandaşlığını geri kazanmak için açtığı davayı kaybetti. Yüksek mahkeme 6 yıl aradan sonra İngiltere’ye geri dönmek isteyen kadının “ulusal güvenlik riski” taşıdığı gerekçesiyle “davayı kaybettiğini ve ülkeye girişinin yasaklandığını” duyurdu.

IŞİD’e katılan kadının Birleşik Krallık'a girişi yasaklandı

Birleşik Krallık yüksek mahkemesi, IŞİD’e katılmak için 15 yaşında Suriye’ye giden Shamima Begum’un Kasım ayında açtığı vatandaşlık davasını reddetti. Vatandaşlık başvurusu yüksek mahkeme tarafından reddedilen kadının yaklaşık 6 yıl sonra yaptığı başvuru yüksek mahkeme tarafından oy birliği ile alındı. Yüksek mahkeme 21 yaşındaki kadının reddedilme gerekçesini, “ulusal güvenlik riski taşıyor” diye belirtti.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

IŞİD'e katılması, İngiliz istihbaratı tarafından farkedilen Begum, 2019 yılında vatandaşlıktan çıkarılmıştı. İngiltere içişleri bakanlığına vatandaşlık ve ülkeye geri dönüş için dava açan 21 yaşındaki kadının başvurusu yüksek mahkeme tarafından reddedildi. Kararı veren yüksek mahkeme başkanı Lord Reed, “Red kararı oy birliğiyle alındı ve Begum bir daha Birleşik Krallık’a giremeyecek” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı Reed, sonuçlanan davayla ilgili, "Yüksek mahkeme, içişleri bakanının itirazlarını oybirliğiyle kabul etti ve Begum'un çapraz temyizini reddetti" dedi.

İngiltere'de doğup büyümüş olmasına rağmen, Begum'ün İngiliz vatandaşlığı, ailesinin doğduğu ülke olan Bangladeş vatandaşlığına uygun olduğu ve IŞİD’e katıldığı iddiasıyla 2 yıl önce İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid tarafından kaldırılmıştı. Begum bu karara karşı çıktı ve yeni bir dava açtı. Shamima Begum, IŞİD'e katıldıktan sonra vatandaşlıkları iptal edilen İngilizlerin statüsüyle ilgili açtığı davayı şahsen sürdürmek için İngiltere'ye dönmesine izin verilmesini istiyor.