Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi, IŞİD karşısında askeri zafer kazanılmasına rağmen, örgütün hâlâ tehdit olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi

IŞİD’e son darbe vuruluyor

Irak Ordusu IŞİD’i ülke topraklarından tamamen temizlemeyi amaçlayan büyük operasyona dün başladı. Ordu birlikleri, Fırat Nehri’nin kuzeyinden Telafer’e kadar geniş çöl bölgesinde saldırıya geçti. Irak Ordusu, operasyona askerlerle birlikte Şii milisler Haşdi Şabi’nin de katıldığını duyurdu. Operasyonla Fırat Nehri’nin kuzeyinden başlayan ve kimsenin yaşamadığı geniş alanın kısa sürede kurtarılması bekleniyor.

Örgüte ait radyonun, 24 saattir yayın yapmadığı belirtilirken, online olarak yayın yapan tüm medya organlarında da sessizlik olduğu kaydedildi. Bir hacker grubu, geçen hafta IŞİD’in tüm propaganda kanallarına savaş açmıştı. Irak istihbaratı, IŞİD’in “poster çocuğu” olarak tanınan Ebu Hamza el Belciki Tarık Cadun’u Bağdat’da yakınlarında yakaladı.

Yaz mevsiminde geri alınan Telafer’de teröristlerden kalan birçok patlayıcı bulundu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde intihar yelekleri, bombalı çantalar, insansız hava araçları ve el bombaları dikkat çekiyor. IŞİD’in elindeki son kasaba olan Fırat Nehri havzasındaki Rava, geçen hafta kurtarılmıştı. Rava’nın hemen batısındaki El Kaim de kasım ayı başında temizlendi.

IŞİD’in çözülmesini başlatan operasyon ise, 17 Ekim 2016’da başlayan Musul oldu. ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun destek verdiği operasyonda 100 bin asker örgütün elindeki en büyük kente doğru harekete geçti. Yaklaşık dokuz ayın sonunda 9 Temmuz’da Musul örgütten geri alındı. Hemen ardından Türkmen ilçesi Telafer kurtarıldı.

Suriye’de Şubat 2017’de örgütün en batıdaki kalesi El Bab Türkiye’nin sınır ötesi harekâtıyla geri alındı. Örgüt fiili başkent ilan ettiği Rakka’yı ise ekim ayında yitirdi. Hemen peşinden doğudaki son büyük kalesi Deyr ez Zor da düştü.

BM’den uyarı
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, IŞİD karşısında askeri zafer kazanılmasına rağmen, örgütün hâlâ tehdit olarak mevcudiyetini devam ettirdiğini söyledi. Kubis, BM Güvenlik Konseyi’nde, IŞİD’in Irak’ta yenilmesi ve ülkedeki gelişmelere ilişkin üye ülkeleri bilgilendirdi. IŞİD’in 2014’ten beri Irak ve Suriye’de kontrol ettiği toprakların yüzde 95’ini kaybettiğini anlatan Kubis, 7,5 milyon kişinin de örgütün yenilmesiyle özgürlüğüne kavuştuğunu söyledi. Bu süreçte binlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını ifade eden Kubis, yüz binlerce beyni yıkanmış çocuğun eğitimden mahrum kaldığını, şehirlerin tamamen yıkıldığını ve 6 milyon kişinin de yerinden edildiğini belirtti.

IŞİD’in binlerce Müslüman ve azınlık gruplara karşı savaş suçu işlediğine ve bu grupların soykırıma maruz kaldığına dikkat çeken Kubis, “IŞİD’e karşı zafer kazanılmasına rağmen, Irak’ta, bölgede, Avrupa ve ötesinde terör tehdidi devam ediyor” dedi.
IŞİD’in dünyanın her yerinde sivillere yönelik rastgele saldırılar düzenleyebileceğini belirten Kubis, “IŞİD yenildi ama hâlâ bitmedi. IŞİD’e karşı mücadele eden koalisyon güçlerine, bölge ülkelerine ve uluslararası topluma IŞİD’in tamamen yenilmesi ve Irak’ta ve bölgede istikrarı sağlamak için askeri ve askeri olmayan çabaları devam ettirmeleri çağrısı yapıyorum” diye konuştu.