Ninova’da (Musul’da bir kent) okul başladı, ancak bu önceki yıllara benzemiyor. IŞİD, burada öğrencilere ve okul yöneticilerine çok katı emirler veriyor.

Dulqarnain, şehrimdeki insanlar için yeni bir isim. Dulqarnain, Ninova’da okullardan sorumlu IŞİD’li. Adı da eğitimde en yüksek otorite olarak kitaplarımızda yazılı.

Dulqarnain Mısır’lı ve asıl amacı, ilkokullarda kızları erkek öğrencilerden ayırmak. Onun kurallarına göre, kızlar başka, erkekler başka binaya gitmeli. Ayrıca yaşıtlarına göre biraz daha olgun görünen kızlara bol giysiler giyinmeleri ve yüzlerini peçeyle örtmeleri emrini verdi. Erkek öğretmenlerin kız öğrencilere, kadın öğretmenlerin erkek öğrencilere ders anlatması yasak.

Sanatı yasakladılar

Okul müfredatı IŞİD tarafından değiştirildi. Artık beden eğitimi dersleri olmayacak. Onun yerine “cihad eğitimi” geldi, öğrencilere cihadı sevmeleri ve nasıl cihat edecekleri öğretiliyor.

IŞİD, coğrafya ve tarih derslerinin ikisini de iptal etti, ancak sonra kararını değiştirdi. Resim dersini iptal edip, yerine Arapça hat sanatı koydular. Derste renklerin ve renkli kalemlerin kullanımını tamamen yasakladılar.

Bütün bunlar okullarda işleyişi zorlaştırıyor, hatta imkansız hale getiriyor. Özellikle de öğrencilere aktivitelerin yasaklanması... Oysa bu aktiviteler onlar için her şey demek. (Mayıs, 14 Kasım 2014)

Güncesini Mayıs rumuzunu kullanarak BBC ile paylaşan Iraklı öğrenciyi korkutan Taliban menşeli IŞİD’li eğitim bu gün bizim gündemimiz. Yarın tamamlanacak 19. Milli Eğitim Şûrası, kızlı/kadınlı erkekli okul dönemini kapatma, din derslerini okul öncesine indirme kararı alacak.

Din dersi okulöncesine değerler eğitimi adıyla girecek; böylece okulöncesi ve ilk üç sınıftaki ilkokul öğrencilerinin bedensel ve ruhsal gelişim (beden eğitimi ve sanat içerikli) derslerinden iki saat çalınacak. Karma eğitimden teklifinin de haftalık ders çizelgesiyle ilişkili olduğunu bilmeliyiz. Sonraki gündem, kız ve erkek öğrencinin alacağı derslerin farklı olması gerektiği olacak. Hiç kuşkunuz olmasın bunlarla birlikte kadın öğretmenin erkek öğrenciye, erkek öğrencinin kız/kadın öğrenciye ders vermemesi gerektiği de gündeme gelecek. Dün komisyona takılan karma eğitim önerisi belki sonraki şuraya bırakılabilir. Fark etmez, bu tartışmanın bir öğretmen önerisi olarak gündeme gelmesi ve bu zihniyetteki 280 bin öğretmenin pazartesi derse girecek olması öğrenci güvenliği açısından ürkütücü değil mi? Resmi gündem maddesinden biri de Okul Güvenliği idi. Bence bizim gündemimiz devlet karşısında öğrenci güvenliği olmalı.

Irak ve etkin olduğu Suriye topraklarında Dulqarnain adlı IŞİD’linin planladığı İslami eğitim, Türkiye’de Bilal öncülüğünde gerçekleşiyor. Eğitim Bir Sen teklifi gibi gözüken ve korsan olarak komisyonlara taşınan karma eğitime son verilmesi ve din derslerinin okulöncesine kadar indirilmesi 26 Ağustos 2013 tarihinde Bilal başkanlığında İstanbul’da yapılan toplantıda alınmıştı. O toplantının bileşenleri İlim Yayma Cemiyeti, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı, ÖNDER ve sekretarya olarak Milli Eğitim Bakanlığı adına İstanbul Milli Eğitim Müdürü idi. MEB’in şûra toplaması, komisyon ve genel kurulda yapılacak oylama, orada alınan kararlara meşruiyet kazandırmaktan öte bir şey değil.

Bana kalırsa eğitimin dinselleştirilmesine dönük uygulamalar Suudi Kralının beklentisine karşılık verilen ödünlerdir. Suudi Krallığının, krallığın bekası için çevresinde güvenli bölgeler inşa etmek için oldukça cömert davrandığını, Taliban, El Kaide, IŞİD gibi radikal hareketleri desteklediğini biliyoruz. Bu bağlamda AKP’ye de oldukça cömert davrandı. Erdoğan Bayraktar’ın 23 Haziran 2012’de Akşam gazetesine verdiği mülakatta Suudi Kralından karşılıksız(!) 10 milyar dolar geldiği açıklamasını, yine Kralın Bilal üzerinden TÜRGEV’e aktardığı 100 milyon doları anımsayın. O gün bu gündür kimse bu paraların neyin karşılığı olduğunu açıklamadı, açıklayamadı. Açıklanamadığı için kralın bildiğimiz kadarıyla 10 milyar doları sevda tepesine yapacağı dört villanın imar izni için ödenen rüşvet olduğuna inanmamız istendi. Ne yazık ki öyle sandık, ülkeyi tümden aldığını görmedik!

Gözümüzü açmazsak, yakın gelecekte biz de Iraklı öğrenci gibi günceler yazacağız.