Suriye'de gerçekleltirilen operasyonla yakalanan IŞİD’in ‘Türkiye vilayeti sorumlusu’ Kasım Güler, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Güler, kırmızı listede aranırken yakalanan ilk IŞİD mensubuydu.

IŞİD’in Türkiye sorumlusu tutuklandı

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonda yakalanan cihatçı örgüt IŞİD’in ‘Türkiye vilayeti sorumlusu’ Kasım Güler hakkında tutuklama kararı verildi.

Yaklaşık bir hafta sorgulanan Güler, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine sevk edildi.

Soruşturma savcısına ifade veren Güler, daha sonra 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'patlayıcı madde bulundurmak' ve '6139 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Güler, nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanarak cezaevine konuldu.

NE OLMUŞTU?

Arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan Kasım Güler, 15 Haziran'da Suriye'de düzenlenen operasyonla yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

Kırmızı kategoride aranırken yakalanan ilk IŞİD mensubu olan Güler'in üzerinde çok sayıda örgütsel doküman ve gizli bilgiler ele geçirildiği ifade edilmişti.

Kasım Güler'in, 2008-2010 yıllarında Afganistan-Pakistan alanına geçerek, İslami Cihat Birliği bünyesinde çatışma bölgelerinde faaliyet gösterdiği, 2014 yılında örgüt lideri El Bağdadi'ye biat ederek, IŞİD’e katıldığı belirtildi.

Örgüt içinde 2018'de üst düzey görevlerde yer aldığı belirlenen Güler'in, 'Türkiye vilayeti' sorumluluğunun ardından ise cihatçı örgütün 'Rusya, Avrupa ve Türkiye mali sorumlusu' olduğu da kaydedildi.