İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün yakalandığını duyurduğu IŞİD’in Türkiye emiri Mahmut Özden’in, daha önce de defalarca yakalanıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

IŞİD'in yakalanan Türkiye emiri, daha önce de defalarca yakalanmış!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün yakalandığını duyurduğu IŞİD’in Türkiye emiri Mahmut Özden’in, daha önce de defalarca yakalandığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi.

Hürriyet’ten Çetin Aydın’ın haberine göre, Mahmut Özden 22 Haziran 2017’de de beraberindeki 10 şüpheliyle birlikte gözaltına alındı. IŞİD’in Adana emiri olduğu, İncirlik Üssü’ne bombalı saldırı hazırlığı yaptıkları iddia edildi.

Mahmut Özden’in ismi 2018’de bu kez de Suriyeli siviller dolandırılıp IŞİD’e kaynak sağlanmasıyla gündeme geldi. O dönemdeki iddialara göre, Suriye’deki patlamalarda ya da çatışmalarda yaralanan siviller Hatay üzerinden Adana’ya getiriliyor ve tedavi ettiriliyordu. Devletin ücretsiz yaptığı tedavinin ardında sivillerden para alınıyor, bu para da ögütün finansmanında kullanılıyordu. Bu sistemin başında ise o dönem sözde örgüt kadısı olan Mahmut Özden’in olduğu iddia edildi. Mahmut Özden o dönem de gözaltına alındı ancak sonradan serbest bırakıldı.

MUHARREM SARIKAYA: 5 KEZ YAKALANDI

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ise Mahmut Özden’in bugüne kadar 5 kez yakalandığını yazdı. ‘Güvenlik biriminin başındaki kişiye’, Özden’in kaç kez yakalandığını sorduğunu aktaran Sarıkaya, “Aktardığına göre bugüne kadar tam 5 kez yakalanmış” ifadelerini kullandı. Sarıkaya yazısında şunları kaydetti:

“Güvenlik birimlerinin bu denli üzerinde durduğu bir kişi bu denli çok kez yakalanıp, her birinde de nasıl serbest kalır… Aktardığına göre her bir yakalanması sonrası aynı davadan yargılanmış. Türk Ceza Kanunu’nun 314/2’de yerini bulan Silahlı Terör Örgütü’ne üyelik suçu… FETÖ üyeliğinden yargılanan birçok kişinin de ceza aldığı bu maddeden yargılanan sözde Emir Özden, her birinde de İstinaf Mahkemesi aşamasında serbest kalmış. Hatta bazılarında delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılmış.”

NE OLMUŞTU?

Antep’ten İstanbul’a gelen IŞİD2li Hüseyin Sağır, Beyoğlu’nda yaptığı keşfin ardından eylem hazırlığı yaparken yakalandı. 2017 yılbaşı gecesi Reina’da 39 kişiyi öldüren IŞİD’li Abdulkadir Masharipov gibi ‘yalnız kurt’ eylemi yapacağı düşünüşen Hüseyin Sağır’ın kullanacağı silah ve 150 mermi de ele geçirildi.

İstihbarat ve terörle mücadele şubesinde görevli polisler, Hüseyin Sağır’a eylem talimatını IŞİD’in Türkiye emiri Mahmut Özden’in mesajlaşma programı telegram üzerinden gönderdiği bilgisine ulaştı. Mahmut Özden’in örgütün Suriye’deki yönetiminden şifreli mesajlarla eylem talimatları aldığı, bunları de kendisine bağlı hücrelere ilettiği tespit edildi. Özden’in mesajlarından, Ayasofya Camisi ile bazı dernek ve kuruluşlara yönelik saldırı hazırlığı yapıldığı, bazı savcı ve milletvekillerinin Suriye’ye kaçırılmasının planlandığı belirlendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımda Mahmut Özden’in yakalanışını şu ifadelerle duyurdu: “DEAŞ’ın sözde Türkiye Emiri önemli planlarla yakalandı ve tutuklandı… Teşekkürler, tebrikler Emniyet Teşkilatı.”

OĞLUYLA BİRLİKTE 12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Adana’da bulunan Mahmut Özden’in yakalanması için 20 Ağustos’ta operasyon yapıldı. Özden’in evinden örgütle ilgili çok sayıda dijital döküman çıktı. İstanbul’a getirilerek tutuklanan ve Silivri Cezaevi’ne konulan Özden’in tüm bağlantılarını ortaya çıkartmak için dün sabah 8 ilde eş zamanlı operasyonlar yapıldı. Mahmut Özden’in oğlu Hamza Özden’in de arasında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltındakilerin tümü sorgulanmak için İstanbul’a getirildi.