ABD Başkanı Trump'ın Twitter hesabından "Az önce çok önemli bir şey oldu." şeklindeki paylaşımı kamuoyunda ve medyada heyecan yarattı.

IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü iddia ediliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan "çok büyük bir şey oldu" şeklindeki paylaşımı kamuoyunda merak uyandırırken, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin İdlib'de ABD birliklerinin düzenlediği bir operasyonda ölmüş olabileceği iddia edildi.

AA'nın haberine göre; Beyaz Saray, bu açıklamadan kısa süre sonra, Trump'ın bugün TSİ 16:00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurdu, ancak açıklamanın içeriğine dair ipucu vermedi.

BAĞDADİ'YE YÖNELİK 'ÇOK GİZLİ' OPERASYON

Öte yandan Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Habere göre Pentagon yetkilileri, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek üzere çalışma yaptıklarını kaydetti.

Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisine ve bir ABD Ordusu yetkilisine dayandırılan haberde, 'çok gizli' operasyonda öldürülen kişinin Bağdadi olduğuna dair Pentagon'un 'yüksek inanca' sahip olduğu ancak detaylı doğrulama için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

TÜRKİYE'NİN BİLGİSİ VAR MI?

Bir Pentagon yetkilisi, operasyondan önce Türkiye’ye haber verilmediğini belirtti. Ancak Milli Savunma Bakanlığı bunu yalanladı.

Bakanlık tarafından Twitter'dan paylaşılan mesajda, "ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur" denildi.

OPERASYONUN DETAYLARI

Newsweek, operasyona dair bazı detaylar da paylaştı. Buna göre, operasyon Türkiye sınırına yakın Brişa köyünde dün gerçekleşti.

İddiaya göre, ailesini Türkiye üzerinden İdlib'in dışına kaçırmaya çalıştığı sırada Bağdadi'nin buklunduğu yer saptandı.

Bunun üzerine Amerikan özel kuvvetleri önce hava saldırısı, ardından da baskın düzenledi. Kısa süreli çatışmanın ardından Bağdadi’nin üzerindeki intihar yeleğini patlatarak kendini öldürdüğü öne sürüldü.

DNA TESTİ BEKLENİYOR

Olay yerinden DNA örnekleri alındığı, DNA testleri ile biyometrik incelemelerin ardından ölen kişinin Bağdadi olup olmadığının resmileşeceği kaydedildi.

Reuters'a konuşan İranlı iki yetkili ise Bağdadi'nin öldüğünü doğruladıklarını söyledi.

DSG: ABD İLE BİRLİKTE ÇALIŞTIK

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) söz konusu operasyonda Amerikan kuvvetleriyle birlikte çalıştıklarını savundu.

Reuters'ın haberine göre DSG Sözcüsü Mustafa Bali tarafından yapılan açıklamada, örgüt, IŞİD'e karşı yapılan bu 'başarılı' operasyonda ABD ile birlikte çalıştı.

'Mazlum Kobani' adıyla tanınan SDG’li Ferhat Abdi de El-Bağdadi'ye yönelik operasyonu "Başarılı ve tarihi" olarak nitelendirdi. Twitter'dan mesaj paylaşan Kobani, bunun "Amerika Birleşik Devletleri ile istihbarat paylaşımının bir sonucu" olduğunu yazdı.