IŞİD'liler Türkiye'de yargılanmak istiyor

IŞİD'in Urfa’nın Suruç ilçesinde gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısı sonucu yaşanan katliamının 11’inci duruşması dün görüldü. 34 kişinin hayatını kaybettiği ve 100’ün üzerinde kişinin de yaralandığı katliamın davası Hilvan’da bulunan Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi. Davayı Şanlıurfa, Gaziantep, İzmir baroları, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan ile CHP Urfa Milletvekili Aziz Aydınlık destek verdi. Mahkemede konuşan aileler, “11 duruşmadır Hilvan’a çok büyük zorluklarla geliyoruz. Yargılanan tek sanık dahi duruşmaya getirilmiyor” dedi.

Avukat Ruken Gülağacı duruşmada şunları söyledi: “Yurtdışında tutuklu pek çok IŞİD'li Türkiye’de yargılanmak istediğini ifade ediyor. Sizce bu istekte mahkemenizin payı yok mu?”

Sanık Abdullah Ömer Arslan’ın ifadesinin çelişkili olduğunu söyleyen avukat Sevda Çelik Özbingöl ise “Savcılığın gerekçeleri de dikkate alınarak bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin failleri bulma konusunda çabalamadığını belirten avukat Sezin Uçar ise “Kovuşturmayı derinleştirme konusunda bugüne kadar çok kötü bir pratik içerisinde oldu. Mahkemeniz ara kararları adeta delil toplamanın önüne geçen faillerin kaçmasını sağlayan taleplerdi” diye konuştu.

Mahkeme, Arslan'ın telefonunun HTS kayıtlarının incelenmesi ve olay günü kimlerle görüştüğünün belirlenmesine, Arslan hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, saldırıyı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün telefon konuşması tapelerinin dava dosyasına eklenmesine karar verdi. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.