Beşiktaş İskele Meydanı'nda Kod-29'a karşı eylem yapan İSİG Meclisi, "İşçi sınıfının bütününe bu saldırının tekil olmadığını anlatabilmeliyiz ve ortak, birleşik bir mücadeleyi örebilmeliyiz" diyerek ortak mücadele çağrısı yaptı

İSİG Meclisi'nden Kod-29'a karşı çağrı: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz

HABER MERKEZİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kod-29'la yapılan işten çıkarmalara karşı eylem yaptı ve iş cinayetleri raporunu açıkladı. Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2020 yılında 177 bin işçi Kod-29 maddesi ile işten çıkarıldı.

İstanbul Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapılan açıklamayı Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin okudu. İskele Meydanı'ndaki eyleme Migros Depo, Sinbo, Baldur, PTT, TÜVTÜRK, Mapfre Sigorta Tur Assist, Bayrampaşa Belediyesi ve SML Etiket işçileri katıldı.

Açıklamada pandemi sürecinde yeterli önlemlerin alınmadığı ve sermayenin kar hırsına işçilerin kurban gittiğini vurgulayan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, şu ifadelere yer verdi:

Salgın sürecinde sözde işten atmaların yasaklandığı açıklamalarıyla tazminatsız işten atmaların önü açıldı. İş Kanunu’nun 25/2 Maddesi kapsamında işten çıkarmanın yasal olması ile birçok işçi çıkış kodu 29 olarak işaretlenerek, haksız-hukuksuz bir şekilde tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Yani bu süreçte Madde 25/2’de sıralanan 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' işten çıkarma yasağı kapsamının dışında tutuldu. Böylece bir yandan işten atmalar yasaklandı denirken diğer yandan tazminatsız işten çıkarmaların önü açıldı. DİSK-AR’ın açıklamasına göre 2020 yılında 34 bini kadın ve 143 bini erkek işçi olmak üzere toplam 177 bin işçi Kod-29 maddesi ile işten çıkarıldı. Yani her ay yaklaşık 15 bin işçi Kod-29 gerekçesiyle işten atıldı.

"İktidar ise nerede bir işçi direnişi varsa orada valilik kararları veya Hıfzıssıhha Kanunu’na dayanarak yasaklar getiriyor" diyen Keskin, "İşte tam da bu noktada salt mahkeme süreçlerine bel bağlamayan ve oyalanmayan bir anlayışa ihtiyaç vardır. Bu saldırılara karşı bizlerin tek bir cevabı var: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ifadelerine yer verdi.

Keskin, "İşçi sınıfının bütününe bu saldırının tekil olmadığını anlatabilmeliyiz ve ortak, birleşik bir mücadeleyi örebilmeliyiz" dedi.

İŞ CİNAYETİ RAPORU: MART AYINDA EN AZ 142 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Açıklamanın ardından SİG Meclisi'nin 2021 Mart ayında yaşanan iş cinayetleri raporu açıklandı. Açıklamada yer alan veriler şöyle:

►Ulusal ve yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

►142 emekçinin 123’ü ücretli (işçi ve memur), 19’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

►Ölenlerin 7’si kadın işçi, 135’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

►3 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım işkolunda gerçekleşti.

►51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor. Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, eğitim, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama ve belediye işçileri.

►4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Sırbistanlı.

►Ölen işçilerin 8’i sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

►Ölümler en çok ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, inşaat, sağlık, maden, metal, konaklama, güvenlik ve belediye işkollarında gerçekleşti.

►En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi ve intihar...

►En çok ölüm İstanbul, İzmir, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Antalya ve Antep şehirlerinde meydana geldi.